Les crescudes del Sió i l'Ondara deixen un rastre de desperfectes a l'Urgell, la Segarra, la Noguera i el Pla d'Urgell

A Cervera es calculen uns 150.000 euros en danys mentre que a Tàrrega el consistori ho ha xifrat en 80.000 euros | El Segre comença a créixer al seu pas per Balaguer

À.Ll / ACN
03 de novembre del 2015
Actualitzat a les 20:53h
La peixera del Sió a Prenyanosa,  arrasada per la rubinada
La peixera del Sió a Prenyanosa, arrasada per la rubinada | Paeria

La peixera del Sió a Prenyanosa, a Cervera, completament arrasada per la rubinada Foto: Paeria


Les crescudes i desbordaments dels rius Ondara i Sió en diferents punts la passada matinada han deixat un rastre de desperfectes en zones urbanes i rurals a l'Urgell, la Segarra, la Noguera i el Pla d'Urgell.

En el cas de Cervera la Paeria ha calculat en uns 150.000 euros els danys que ha provocat l'aigua que principalment ha destrossat una intervenció de millora que s'havia fet recentment i que havia servit per dignificar l'entorn natural de diferents peixeres i fonts als nuclis de Vergós i Prenyanosa. A Tàrrega el consistori ha xifrat en uns 80.000 euros els danys per la rubinada de l'Ondara que ha arrasat el parc urbà. L'aigua també ha fet mal a l'escola de Preixens, a la Noguera i a una carretera de Barbens, al Pla d'Urgell, entre d'altres punts.

A Balaguer, el Segre ha començat a créixer aquesta tarda, i seguirà així tota la nit segons han informat fonts del consistori a aquest diari. Des de l'Ajuntament s'ha alertat a diversos veïns que tenen cases als camps propers als afores de la ciutat que estiguin atents a la crescuda del riu. 
 
L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha explicat que l'Ondara i el Sió van començar a baixar amb força a partir de les vuit del vespre d'ahir dilluns. Aquest dimarts han pogut comprovar els desperfectes que principalment s'han concentrat en l'entorn d'aquests rius a la capital de la Segarra, una zona que va ser arranjada recentment per la Diputació de Lleida amb finançament de l'Obra Social de 'la Caixa'. Royes ha dit que el desbordament ha arrasat la peixera de Prenyanosa, la peixara de Vergós, la Font del Fiol i que també s'ha endut camins, ponts i trams d'asfalt en algunes carreteres. A primera hora del matí, també ha calgut anar a rescatar algun veí que havia quedat aïllat en algun nucli, ha afegit l'alcalde.

A Tàrrega, tècnics d'Urbanisme i Serveis Municipals han inspeccionat les zones afectades per la crescuda de l'Ondara i han valorat els danys en més de 80.000 euros. el consistori ha quantificat les destrosses en espais públics municipals i falta afegir les pèrdues registrades en horts, camps i altres finques de titularitat privada. El sector més afectat és la llera situada vora el Camp dels Escolapis, un punt de lleure on el riu baixa canalitzat. Les aigües s'han emportat un petit pont de fusta per a vianants, lluminàries i altres elements de mobiliari urbà. També ha quedat destruït el sistema de reg de la gespa i han sofert danys un parc de jocs infantils així com algunes escultures que ornamenten l'espai.

En matèria de vies de comunicació, les més afectades han estat la LV-3341 de Barbens a Tornabous i la N-141f de Cervera a Sant Ramon. També la LV-1003 de les Oluges a Sant Guim de Freixenet, on l'aigua s'ha emportat una part de la calçada.

D'altra banda, a Preixens, la rovinada del riu ha inundat els baixos del menjador escolar i el local del Jovent. A Barbens l'Ondara no ha arribat a les cases tot i que alguns veïns, de matinada, han tapiat les portes de casa seva per por i ha calgut tallar la carretera. L'aigua ha arrastrat terra, arbres i pedres al llarg de tot el recorregut.