Moren quatre àvies d'una residència pel desbordament del Sió a Agramunt

El temporal ha provocat la inundació d'un semisoterrani en una residència d'avis | Protecció Civil augmenta a fase d'emergència el Pla Inuncat

Redacció
03 de novembre del 2015
Actualitzat a les 15:42h
Un bus urbà passa per la plaça de la Unió de Tortosa, una de les zones més afectades per la pluja
Un bus urbà passa per la plaça de la Unió de Tortosa, una de les zones més afectades per la pluja | Oriol Bosch

Els bombers treballant per treure l'aigua de la part del jardí de la residència Foto: Oriol Bosch


Quatre àvies han mort aquesta matinada a causa del desbordament del riu Sió a Agramunt (l'Urgell). Els fets s'han provocat poc abans de les sis del matí quan s'ha inundat un semisoterrani de l'equipament. Els Bombers de la Generalitat han desplaçat 11 dotacions, entre les quals hi ha efectius de la unitat subaquàtica dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials), i han aconseguit rescatar diversos usuaris més de la residència.

En la zona de l'accident hi havia nou persones. Cinc han pogut ser rescatades, i quatre d'elles estan ingressades a l'Arnau de Vilanova, si bé no es tem per la seva vida segons ha detallat aquest matí el conseller d'Interior, Jordi Jané.

L'alcalde d'Agramunt diu que s'hauran de "depurar responsabilitats"

L'alcalded'Agramunt,BernatSolé,haassenyalatque després de lamortaquest dimartsde quatreancians ainundar-la plantabaixade la seva residèncias'hauran"depurarresponsabilitats"."En unacatàstrofeaixícal depurarresponsabilitats.Mésenllàde la residènciaen si,cal veureper quèpassen aquestescosesi per quènoespoden controlard'una altra manera",haapuntat endeclaracions aTV3.

Solé
haexplicatque les habitacionsafectadesperla inundaciódonaven aljardí, que estàmolt a prop de la llera del riuSió,desbordatacausa de la pluja.



Alguns avis dormien lligats al llit

Ha detallat que
algunsdels anciansteniaproblemes demobilitati altrespatienproblemesde salutpelsque eren"lligatsper dormir".L'alcalde harebutl'avís ales4.00horesperpartde la PoliciaLocald'Agramunt,i haacudit ala residència,on haintentat col·laboraral costat delsbombersvoluntarisis'ha "negatfins alpit"causa de l'aigua.

El tinent d'alcalde d'Agramunt, Xavier Secanell, per la seva banda, ha explicat que una "rovinada terrible" ha afectat la part baixa de la residència, que està situada a prop del riu Sió. En declaracions a El Món a Rac1, ha afirmat que la tempesta ha fet créixer el riu i "ha inundat la part baixa del poble". "Una sèrie d'habitacions estan a nivell de terra i aquestes són les que han quedat inundades", ha afegit.

El Síndic de Greuges actuarà d'ofici

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha anunciat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que actuaran d'ofici en aquest cas per veure si s'ha comès algun tipus d'irregularitat. Aquest extrem ha estat negat, aquest matí, per la vicepresidenta del Govern, que ha assegurat que totes les informacions que tenia la Generalitat sobre aquesta residència eren positives alhora que ha recordat que mai en cap visita es van evidenciar problemes.
 

Bombers treballant per treure aigua de la residència Foto: Oriol Bosch


Protecció Civil puja a fase d'Emergència el Pla especial per inundacions

Protecció Civil de la Generalitat ha pujat a fase d’Emergència el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat pel desbordament del riu Sió. Fins ara, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.083 trucades relacionades amb el temporal de vent i pluja fins a les 5 hores d’aquesta matinada. 207 d’aquestes trucades s’han fet des del Vallès Occidental, 116 des del Baix Camp i 109 des del Segrià. Per municipis, 77 trucades s’han fet des de Lleida, 73 des de Reus i 45 des de Sabadell. Hores d'ara hi ha tallades a carreteres a Aiguamúrcia i Callús a causa d'inundacions així com el tren entre Manresa i Calaf per la caiguda d'arbres i d'una gran pedra.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha enviat un missatge de condol a les famílies de les víctimes en un missatge al seu compte de Twitter.
Un esclafit, inundacions i rescats

Les incidències més destacades de la intensa borrasca, a banda del tràgic succés a Argamunt, han estat un esclafit que ha provocat destrosses en una urbanització de Mont-roig del Camp, acumulacions d'aigua a les Oluges (la Segarra) i a Santa Coloma de Queralt (la Conca de Barberà) i el rescat d'un home que havia estat arrossegat amb el cotxe per una riera al Pla de Santa Maria (l'Alt Camp).

Segons han detallat els Bombers, el rescat s'ha produït a la urbanització Torre del Pinxo. La persona ha pogut sortir de l'interior del vehicle pel seu propi peu i ha aconseguit agafar-se a una branca mentre era salvat pels efectius. Els prop de 10.000 abonats sense llum que hi havia a les comarques del Maresme, Vallesos i Tarragonès han anat recuperant progressivament el subministrament al llarg de la tarda/vespre. Segons Fecsa Endesa, a hores d'ara hi ha poca quantitat de clients afectats.

Prop de 200 litres al Ports

Pel que fa als registres de precipitació, el màxim de precipitació fins a les 11 de la nit és al Parc natural dels Ports amb 195,1 litres, seguit dels 170,3 a Gisclareny, els 170,1 litres a Viladrau, els 169,3 de Tivissa, els 135,8 litres de la Panadella o els 129,6 de Santa Coloma de Queralt. Protecció Civil de la Generalitat demana a la població extremar al màxim les precaucions davant el temporal, especialment a la carretera i a prop de rius i rieres.

Els rius a les Terres de l’Ebre, Tarragona i Lleida baixen amb cabals importants derivat de les pluges i s'espera que a les comarques de Barcelona i Girona també s'incrementin els cabals amb el pas de les hores i sobretot durant la matinada amb l’increment de les precipitacions. Cal extremar les precaucions a l'entorn i evitar travessar-los.