La fundació de CDC va rebre 1,6 milions en donacions de sis empreses del Segarra-Garrigues

Les companyies van pagar aquests diners entre el 2008 i el 2013 | Anticorrupció investiga la documentació dels maletins de Josep Antoni Rosell, detingut pel cas del 3% i que va preparar l'any 2002 el concurs del canal que va guanyar la UTE Aigües Segarra-Garrigues

Àlvar Llobet
02 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:48h
Josep Antoni Rosell, investigat pel cas 3%
Josep Antoni Rosell, investigat pel cas 3% | ACN

Josep Antoni Rosell, investigat en l'operació Petrum Foto: ACN


Les investigacions sobre les presumptes comissions il·legals a Convergència Democràtica de Catalunya estan virant cap a terres lleidatanes, i en concret cap a la principal obra pública que s'ha fet al territori en les darreres dècades, el canal Segarra-Garrigues. La Fiscalia Anticorrupció ha posat la lupa en les empreses que van formar la UTE Aigües Segarra-Garrigues, la Unió Temporal d'Empreses que va guanyar el concurs per construir aquesta faraònica obra, que ja portaria més d'un 80% de desviació pressupostaria segons han denunciat algunes formacions.

Aquesta UTE estava formada per FCC (24%), Agbar (22%), Copcisa (21%), Copisa (20%) i, amb una participació menor, Benito Arnó (5,5%), M y J Grúas (1,3%), Sorea (1%) i Aqualia (1%) i va guanyar el concurs que va prepararel 2002el llavorssecretari d'Infraestructuresdel Departament d'Agricultura, JosepAntoniRosell, ara investigat, ambel llavors conseller, JosepGrau, iel seu número dos,i actualconsellerdeJustícia, GermàGordó.Després d'obtenirl'adjudicació del projecte, Rosellva passar a dirigirla UTE.

Segons han apuntat diversos mitjans, sis d'aquestes vuit empreses van fer donacions a la Fundació CatDem, vinculada a CDC, per valor d'1,6 milions d'euros entre el 2008 i el 2013. Ara, aquesta xifra pren especial rellevància en el marc de la investigació del cas del 3%, més si es té en compte que diversos responsables d'aquestes firmes van ser detinguts fa dos setmanes en l'operació on també es va detenir el tresorer de Convergència, Andreu Viloca, i Rosell, posteriorment deixat en llibertat.

Informacions del Segarra-Garrigues als maletins del número 2 d'Infraestructures

El nom del número dos d'Infraestructures.cat està en el centre de la diana després de saber-se que va ocultar
un maletí amb documentació a casa d'unamic quana l'agostva saberque la Guàrdia Civilinvestigavael presumpte finançamentil·legalde ConvergènciaDemocràtica de Catalunya. 

En un dels que ja s'ha obert s'hi ha trobat 85.000 euros en metàl·lic, diversos
 discospendentsd'analitzar, abundantdocumentacióvinculadaambla construcció del canalSegarraGarrigues, així com expedientssobre l'adjudicacióde l'obra,per1.069 milionsd'eurosal consorciAigüesSegarraGarrigues(ASG),i informació sobrelaUTE.

Rosell, apartat de les seves funcions


El consell d'administració de l'empresa pública Infraestructures.cat va decidir el passat dimarts apartar de les seves funcions el director general de la companyia, Josep Antoni Rosell, per la seva imputació en cas del suposat 3%. Així, el lleidatà ja no participa de les decisions importants de l'empresa i per tant tampoc pren part en les meses de contractació que fins ara presidia.

Les mateixes fonts han explicat que, com que hi ha presumpció d'innocència, el Govern no pot acomiadar l'imputat perquè es consideraria improcedent. Rosell està sent investigat pel presumpte cas de cobrament de comissions irregulars per part d'adjudicatàries del Govern a Convergència Democràtica de Catalunya.