Mollerussa unifica l'IBI en un únic tipus per no perjudicar les finances municipals

El Ple també aprovarà una bonificació de la brossa per a les famílies nombroses

Marc Solsona, alcalde de Mollerussa
Marc Solsona, alcalde de Mollerussa | Oriol Bosch
ACN
28 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 12:58h

L'Ajuntament de Mollerussa té previst congelar l'IBI urbana per al proper exercici unificant-lo en una únic tipus d'interès al 0,72% per tal de provocar el mínim impacte a les finances municipals, segons ha explicat aquest dimarts l'alcalde Marc Solsona. Aquesta mesura, que passarà pel Ple extraordinari de dijous, ha de permetre mantenir els ingressos al minimitzar la pèrdua de 150.000 euros de recaptació per la revisió a la baixa dels valors de 210 finques urbanitzables sense plantejament actual, una mesura que el consistori va reclamar a la direcció general del Cadastre al 2014. El Ple també aprovarà una bonificació de la recollida de la brossa per a les famílies nombroses.

Aquest tipus d'interès del 0,72 ja era vigent l'any passat i afectava el 72% dels rebuts tramitats mentre que la resta es regia per un tipus del 0,68, ja que la Llei de Pressupostos de l'Estat va permetre la convivència de dos tipus diferenciats. Solsona ha explicat que fa tres anys el govern espanyol va incorporar el tipus impositiu del 0,72 per tal que els Ajuntaments tinguessin més ingressos per pagar als proveïdors. De cara al 2014, l'Estat ha decidit eliminar aquest tipus sense tenir en compte els ajuntaments que encara estan en un Pla d'Ajust com el de Mollerussa.

Aquesta situació obliga a l'Ajuntament de Mollerussa a buscar compensacions ja que si hagués mantingut el tipus del 0,68% s'haurien deixat d'ingressar 185.000 euros que sumats als 150.000 euros menys per la pèrdua del padró de les finques urbanitzables significaria una reducció de la recaptació de 335.000 euros, segons ha afegit Solsona, que ha dit que ''no ho podem assumir si volem mantenir la prestació de serveis''.

A més a més, l'Ajuntament també ha tingut en compte un altre factor, es tracta de la revisió que està duent d'ofici la direcció general del Cadastre a través d'un treball de camp que ha permès detectar construccions no declarades, com poden ser magatzems d'eines o altells, per exemple. Aquesta revisió ha afavorit la regularització de 349 rebuts, que a falta de les oportunes al·legacions i comprovacions, poden permetre un ingrés major de 130.000 euros. Amb aquest plantejament, el consistori pretén acostar-se a la recaptació de al voltant de 3,9 milions d'euros en concepte d'IBI encara que, amb tot, probablement hi hagi una pèrdua de prop de 16.000 euros, segons ha indicat l'alcalde.

A banda de l'IBI, l'Ajuntament també modificarà l'ordenança que regula la recollida de les escombraries amb l'objectiu d'incloure-hi una modificació del 25% en el rebut de les famílies nombroses mentre que en el cas de l'impost sobre construccions i instal·lacions també es contempla una bonificació del 90% per les obres d'adequació d'accés i supressió de barreres arquitectòniques i per aquest mateix concepte una bonificació del 100% en la taxa per a llicències urbanístiques. Així mateix, també preveu un increment lineal del 0,8% en el preu privat per distribució d'aigua i col·locació i utilització de comptadors i altres.