Així queda el projecte de rehabilitació del parc de les Basses d'Alpicat

Gairebé un any després de la presentació del pla, la revitalització d'aquesta gran zona de Lleida entra en una nova dimensió, on perd pes el parc dels Barrufets, que ja no és l'eix vertebrador dels canvis

Àlvar Llobet
24 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:47h
Imatge de la presentació del projecte dels Barrufets
Imatge de la presentació del projecte dels Barrufets | Laura Cortés

El projecte de rehabilitació de les Basses d'Alpicat de Lleida és un dels temes que més rius de tinta ha fet córrer en els darrers anys a la ciutat. Les queixes sobre l'abandó d'aquesta zona de Lleida que havia estat dècades enrere un dels centres d'oci de referència va anar generant una negativa sonsònia política i social que es va intentar apagar el desembre del 2014 des del govern de la Paeria amb la presentació del parc temàtic dels Barrufets, l'eix vertebrador que possibilitava la recuperació de les Basses i al voltant del qual pivotava la resta de nous espais. El parc dels Barrufets era l'aposta estrella per modernitzar les Basses d'Alpicat.

L'acord amb l'empresa que gestionava els drets dels populars nans blaus necessitava, però, inversors per fer caminar el projecte. En total es calculaven uns 30 milions per fer-lo possible, uns diners que a dia d'avui estan lluny de ser lligats per l'executiu d'Àngel Ros, que ha hagut de readaptar la idea per evitar que les noves Basses fracassessin abans de començar.

El parc dels Barrufets ja no és l'eix del projecte de rehabilitació de les Basses

El pla presentat a finals de 2014 contemplava adjudicar tot el paquet de serveis a un sol inversor, i vinculava la remodelació de les Basses a la creació del parc dels Barrufets, el projecte estel·lar presentat per l'alcalde socialista. D'aquesta manera, la zona del parc urbà, l'espai esportiu i el càmping (que era opcional), només s'haguessin pogut construir si hagués existit el compromís de fer el parc temàtic. Ras i curt; ningú podia posar un maó a les Basses sense estar disposat a aventurar-se a fer el parc dels Barrufets.

Aquesta idea, però, ha saltat pels aires. Veient el poc compromís per tirar endavant el parc temàtic, el PSC ha hagut d'acceptar l'esmena de CiU i apostar per fraccionar la licitació de les Basses, de manera que desvincula els Barrufets de la resta d'espais que es preveu que siguin construïts en aquesta zona, que té unes 20 hectàrees. Ara, el concepte del parc temàtic està congelat a l'espera que algú l'activi amb una injecció de capital.

Podria no fer-se un parc dels Barrufets?

El plec de condicions deixa la porta oberta a aquesta possibilitat sempre i quan l'inversor proposi una alternativa que encaixi amb els "valors" que encarnen els Barrufets. L'acord que la Paeria va tancar amb l'empresa responsable de l'explotació de la imatge d'aquests dibuixos animats era per posar en marxa el projecte en un any, tot i que Ros ha apuntat que es poden anar prorrogant el pacte. 

El consistori ofereix aquesta possibilitat, però la darrera paraula la tindria l'inversor. De fet, fonts de la Generalitat apunten que, d'acord amb els seus estudis empresarials, no hi ha un interès inversor per apostar per aquest parc temàtic, que s'ubicaria en una zona de contrastos tèrmics entre l'hivern i l'estiu.

La Paeria decidirà els espais que es licitaran a les Basses

A inicis del 2016, el govern de l'Ajuntament de Lleida començarà a redactar un nou Pla Parcial per a les Basses que definirà cadascun dels espais en què es dividirà la proposta per ser licitada en diferents plecs de condicions: càmping i restaurant, zona comercial, hotel, parc temàtic, espais esportius i espais lliures. Fins ara, el pla contemplava que fos l'inversor el que s'encarregués de la distribució dels espais, un fet que podia obligar a l'executiu de Ros a expropiar terrenys si l'empresari ho hagués demanat.

Amb la nova proposta que s'ha presentat aquest divendres, l'expropiació de terrenys queda com una opció molt remota atenent que serà el mateix govern el que decidirà les zones i els continguts per a cadascuna d'elles.

S'activa l'opció de construir un càmping ja aquest 2016

Tal com ha avançat NacióLleida, el nou model de licitacions per parts suposa obrir les portes a empresaris que estan interessats en cobrir alguna part de les Basses al marge del parc temàtic. Una d'aquestes zones és la del càmping i bungalows, i la Paeria ja té un projecte d'aquestes característiques damunt la taula.

L'empresari Josep Ramon Guiu, director del ressort Serra de Prades, assegura a aquest diari l'interès per entrar a les Basses amb la base del projecte que va ser demanat, diu, pel mateix Ros fa dos anys i que va quedar finalment al calaix ja que la Paeria va escollir l'opció de construir un eix comercial, posteriorment desestimada per la Generalitat. El líder de CiU, Toni Postius, s'ha mostrat esperançat en que aquesta proposta tiri endavant en els propers mesos, i que es pugui adjudicar a l'estiu.

El consistori hi invertirà diner públic

Tot i que en un primer moment es va confiar tot el projecte a la inversió privada, la Paeria haurà de contemplar una partida pressupostària per arranjar la zona, ara abandonada. Les obres de millora, o la construcció d'una rotonda són algunes de les coses que li tocarà abordar al govern de Ros, que posteriorment podria fer recaure aquesta despesa en les ofertes que es facin per explotar algun dels serveis que s'ofereixen a les Basses.