Ciuraneta es posa al costat dels alcaldes per regular la venda ambulant de bolets

El conseller d'Agricultura assumeix que el carnet de boletaire a Catalunya no ha tingut "bona acollida"

Aida Morales
22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 23:42h
El conseller Jordi Ciuraneta amb polítics i alcaldes del Berguedà.
El conseller Jordi Ciuraneta amb polítics i alcaldes del Berguedà. | Aida Morales

El conseller d'Agricultura de la Generalitat, Jordi Ciuraneta, ha declarat aquest dijous, durant la visita que ha realitzat al Berguedà, que el Govern català es posarà al costat dels municipis de la comarca que puguin estar preocupats per la venda ambulant de bolets, sobretot al llarg de la carretera C-16, entre Bagà i Berga. En aquest sentit, Ciuraneta ha encoratjat els equips de govern a “prendre la decisió” de regular-ho a través d'ordenances municipals, ja que és una competència dels propis ajuntaments. 

“El Departament no té massa a dir; només que estem al costat dels municipis”, ha declarat. En aquest sentit, ha reconegut que aquesta pràctica pot generar problemes, ja que no hi ha “garanties” que els bolets siguin un “producte del territori”. 

La venda ambulant de bolets al llarg d'aquesta via, de fet, és una de les problemàtiques que ja han començat a denunciar alguns alcaldes de l'Alt Berguedà. El batlle de Guardiola, Josep Lara, ho ha relacionat amb “qüestions de seguretat” vinculades amb la carretera, però també amb la necessitat d'una regulació en tots els sentits: “Algú o altre ha de ser valent i començar a posar aquest tema sobre la taula”. 

Per això, ha indicat que serà un aspecte que es tractarà en el proper Consell d'Alcaldes, per intentar crear una regulació conjunta a nivell comarcal que, segons la seva opinió, hauria de passar per permetre, només, la venda en aquells mercats estables o, com a molt, implantar “algun tipus de control de les condicions sanitàries” dels productes que es venen a les carreteres.

“En cap cas volem prohibir la venda de bolets”, ha avisat, “sinó regular-la”. Per això, ha instat tots els ajuntaments a “posar fil a l'agulla”, omplir els buits burocràtics i legals que hi ha al respecte, i regular aquesta problemàtica abans que sigui massa tard.

Carnet de boletaire

Respecte de la regulació del carnet de boletaire, que al Berguedà no es va arribar a implantar mai, el conseller ha reconegut que va ser una iniciativa que “no ha tingut massa bona acollida” a Catalunya. En aquest sentit, ha assegurat que, en aquests moments, el seu departament “ho té aparcat”, fins que sigui la mateixa gent del territori la que cregui que és una bona iniciativa. 

“Els alcaldes i ajuntaments ja estan treballant, tant a nivell d'espais naturals públics com privats”, ha afirmat, i la gent que va al bosc, cada vegada és més conscient d'on es troba, intentant fer-ne un ús responsable.