El patrimoni industrial català, a un sol clic

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya selecciona els 150 elements bàsics del llegat industrial de Catalunya | El llistat en destaca el valor històric, estètic i testimonial dels elements triats

Jordi Palmer
20 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 23:10h

L'Antiga Fàbrica Damm, un dels elements inclosos al llistat de patrimoni industrial. Foto: Jordi Borràs


Reivindicar el patrimoni industrial de Catalunya a partir d'un llistat dels 150 elements més destacables. Aquesta és la premissa inicial de la qual neix la plataforma interactiva Mapa del patrimoni industrial a Catalunya, un projecte elaborat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) en col·laboració amb el Departament de Cultura.

Presentat aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona –un dels edificis inclosos en la selecció-, aquest mapa patrimonial destaca el valor històric, estètic i testimonial dels 150 elements. Segons que ha explicat Jaume Perarnau, director del mNACTEC, el llistat es una continuació del "procés engegat l'any 1986 amb l'inventari del patrimoni industrial de Catalunya", que recull més de 3.000 registres. L'any 1994 es va publicar un primer llistat de 75 elements, ampliat el 1997 al centenar. Ara es presenta un llistat corregit i augmentat arribant als 150, especialment amb la intenció de donar a conèixer aquest llegat.

En aquest sentit, el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, ha recordat que el llegat industrial no el formen "elements obsolets i abandonats". Al contrari, bona part dels elements "continuen tenint ús", per bé que no és l'original per al qual van ser cretes. En molts casos es tracta de biblioteques, centres socials, museus i altres equipaments oberts a la ciutadania, fruit de la capacitat de l'administració "d'imaginar nous usos per a aquests edificis".

Patrimoni per tot el territori

El llistat recull 150 elements al llarg de tot el territori català, dividits en tres àmbits principals, el del patrimoni preindustrial, que recull molins, fargues, pous de glaç, forns de calç, salines, manufactures d'indianes i paraires i adoberies; el patrimoni industrial amb elements relacionats amb la fusta, la construcció, el tèxtil, l'agroalimentació, el tabac, la química, el suro, la metal·lúrgia, l'automòbil, la mineria, les xemeneies i els canals; i el de serveis  i obra pública amb serveis d'aigua, de gas, de l'ectricitat, mercats, ferrocarrils, marítim, obres públiques, telecomunicacions i observatoris científics.

La voluntat del mNACTEC és que aquest llitat sigui "dinàmic i interactiu", de tal manera que en la informació de cada element s'hi pot consultar no només la seva història i l'ús original, sinó també la situació actual, la seva utilització i si es pot visitar.