La temporada boletaire només se salvarà si plou aquesta setmana

Pessimisme entre els venedors, que reconeixen que només se'n troben al Pirineu de Lleida

per Enric Gil, Vic | 20 d'octubre de 2015 a les 16:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La temporada de bolets no acaba d'arrencar i els venedors han alertat que, si no plou aquesta setmana, la situació serà "molt dolenta". L'any passat els boletaires van poder omplir els cistells a finals d'agost, però aquest 2015 la tardor avança i comença a ser tard per salvar la temporada. Almenys aquestes són les impressions entre els venedors del mercat setmanal del dimarts de Vic.

L'escassetat de bolets ha fet que els preus hagin pujat una mica respecte l'any passat i, tot i que varien segons la parada, els rovellons estan marcats de mitjana entre els 25 i els 30 euros al quilo i els rossinyols als 25 al quilo. A les parades del mercat, a més de rossinyols i rovellons, també s'hi poden trobar ceps, camagrocs i fredolics. A diferència de temporades anteriors, la majoria provenen de llocs de fora la comarca d'Osona i, fins i tot, de Catalunya.
 
El Pirineu lleidatà i poca cosa més


"El temps no acompanya aquest any al país i només se salva el Pirineu lleidatà", explica en Manel Climent, que parla del rovelló com el bolet estrella, des de la seva parada davant del monument del Merma. Tots coincideixen que cal que plogui i que es mantinguin les temperatures actuals perquè, si no, difícilment podran salvar la temporada. Una altra de les paradistes, la Marcelina Cercons, ho descriu: "És un any molt dolent i dels que hem collit n'hem hagut de llençar molts".

Segons Cercons, al Ripollès es poden trobar zones "de camagrocs" i a Osona "alguns fredolics", però s'ha de buscar molt. D'altres, com a la parada de Ramon Bachs, han anat fins a Conca a buscar-ne perquè, diu, "així podem vendre rovellons, camagrocs i llenegues, però la temporada serà dolentíssima".


Les expectatives boletaires d'aquesta temporada són, en general, magres, però encara confien que alguna pluja aquesta setmana ho revifi.

 

Participació