Les accidentades intervencions dels polítics en l'homenatge a Companys

Diversos errors generen bromes i controvèrsia a l'acte del Tarròs

Àlvar Llobet
16 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 17:30h
990_1445009327Ciuraneta1
990_1445009327Ciuraneta1
Els parlaments polítics d'aquest dijous al Memorial Companys del Tarròs han estat un punt accidentats. Alguns dels errors ens els discursos han provocat comentaris i alguna altra broma entre el públic que ha assistit a l'acte institucional, que ha estat presidit pel conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, i que ha patit diversos problemes tècnics amb el micròfon.

El primer lapsus ha estat del delegat del Govern, Ramon Farré, quan ha lamentat que aquest dijous un president de la Diputació hagi hagut d'anar a declarar com a imputat pel 9-N. El s'ha confós amb el president de la Generalitat.

La segona pífia l'ha tingut el president de la Diputació, Joan Reñé, quan ha indicat que Companys era fill de Tàrrega. Certament, el president màrtir va nàixer a la comarca de l'Urgell, però ho va fer a la localitat del Tarròs i no a la capital.

El tercer error l'ha tingut el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta que glossant la figura de Companys ha recordat que va ser detingut per la Wehrmacht, les forces armades unificades de l'Alemanya nazi fins el 1945, i no per la Gestapo, com ha comentat gent del públic posteriorment. Tot i les afirmacions contràries a aquestes paraules, el fet és que hi ha dues tesis en relació a la detenció del president Companys.

La primera és que al president de la Generalitat el va capturar la policia secreta nazi, la Gestapo, i la segona, defensada per l'historiador Josep Benet, assegura que va ser la Wehrmacht la que va entregar a les autoritats espanyoles el polític d'ERC.