«I Espanya no ha demanat perdó...»

El memorial Companys del Tarròs acull l'acte institucional de record al president afusellat fa 75 anys | El president de la Diputació, Joan Reñé, i el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, lamenten que Espanya no hagi demanat disculpes pel judici a Companys

Els representants polítics han fet l'ofrena
Els representants polítics han fet l'ofrena | Àlvar Llobet
Àlvar Llobet
15 d'octubre del 2015
Actualitzat el 16 d'octubre a les 11:10h

"75 anys després de l'afusellament de Lluís Companys, Espanya encara no ha demanat perdó, al contrari". Ho ha dit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en l'acte d'homenatge que s'ha fet aquest dijous al memorial Companys, ubicat al municipi on va nàixer el president màrtir, el Tarròs. Reñé ha lamentat l'actitud dels partits de Madrid, "el del govern i els de l'oposició", i ha posat l'exemple de valentia de Companys per tirar endavant el full de ruta cap a la independència que ha d'iniciar el Parlament de Catalunya.

Desenes de persones s'han concentrat en aquest espai per retre homenatge a la figura de Companys i, de passada, vindicar la sobirania dels catalans a decidir el futur polític del país. "Els catalans hem de decidir el nostre futur" ha assegurat el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que seguint en la línia de Reñé, ha lamentat que l'Estat espanyol no hagi demanat perdó pels anys de dictadura com sí ho han fet altres països que han viscut situacions similars.

Ciuraneta: "La separació de poders a l'Estat espanyol és una fal·làcia" 

El conseller lleidatà ha carregat les tintes també contra el sistema democràtic espanyol al titllar de "fal·làcia" la separació de poders, i ha fet una analogia entre Companys i Artur Mas, el segon president català escollit a les urnes que és qüestionat per un govern "que no vol que els catalans prenguem la decisió sobre el nostre futur".

Ciuraneta ha fet l'ofrena a l'estàtua del memorial acompanyat de Reñé, del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, del president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch, i de l'alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, que ha recordat el darrer atac que ha patit l'espai en memòria de president afusellat. "Ho han fet moltes vegades, però ho arreglarem cada cop, no desistirem", ha assegurat el batlle.

L'homenatge d'enguany ha comptat amb l'acte d'inauguració de l'escultura de ferro del president Companys que l'artista argentí Miguel Ángel González ha cedit per col·locar just a la porta d'entrada del Centre d'Interpretació del president Companys, ubicat al costat del monument d'homenatge al president afusellat.