Dues empreses lleidatanes creen un sistema intel·ligent que controla desfibril·ladors públics en temps real

El sistema informa de l'estat dels aparells i avisa automàticament els serveis d'emergències quan algú obre la porta de la vitrina

ACN
11 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 17:03h
Les empreses lleidatanes Use It i Neosalus, de l'acceleradora Start-up Catalonia de la Generalitat a Lleida, s'han associat i han creat conjuntament l'empresa Cardionlive per comercialitzar un nou sistema que a través d'una aplicació i un petit aparell recull la ubicació dels desfibril·ladors públics i en controla l'ús i el manteniment.

El sistema avisa automàticament els serveis d'emergències quan s'obre la porta de la vitrina del desfibril·lador, i en cas que sigui degut a un acte vandàlic, fa fotografies i activa el GPS, gràcies a un petit aparell que s'instal·la a la vitrina. Les empreses asseguren que el manteniment d'aquests aparells pot genera noves oportunitats de negoci.

Segons ha informat el Departament d'Empresa i Ocupació, el sistema consisteix en una aplicació a l'ordinador o en un telèfon intel·ligent i permet, en primer lloc, tenir constància de la quantitat de desfibril·ladors instal·lats en espais públics, una informació no disponible actualment, segons els responsables del projecte. 

Pel que fa al manteniment, controla remotament la temperatura per assegurar el correcte funcionament del desfibril·lador i envia avisos automàtics als responsables de l'aparell i als seus distribuïdors informant sobre consumibles caducats i bateries esgotades. 

El sistema de Cardionlive, que funciona amb totes les marques de desfibril·ladors, també manté actualitzada la llista de persones associades a cada desfibril·lador que han rebut formació per utilitzar-lo, i els envia un recordatori automàticament quan han de renovar aquesta formació.

Segons Rafa Ramírez, de l'empresa Neosalus "aquest mercat està creixent molt, per exemple, el 25% dels desfibril·ladors públics estan caducats, i es calcula que el manteniment d'aquests aparells generaria oportunitats de negoci a Europa per un valor superior als 25 milions d'euros". Segons explica Ramírez, a l'Estat espanyol hi ha uns 15.000 desfibril·ladors públics, mentre que al Regne Unit n'hi ha uns 90.000, i per tant "tenim molt recorregut per créixer".

Use It, de 9 treballadors, ofereix servei integral a empreses per accedir en entorns digitals, mentre que Neosalus, que compta amb un equip de 8 persones, es dedica a la distribució i manteniment de desfibril·ladors. Les empreses es van conèixer l'any passat quan van entrar a l'acceleradora Start-up Catalonia de la Generalitat de Catalunya a Lleida per accelerar les seves vendes, incrementar facturació, trobar finançament i avançar els seus processos d'internacionalització.

Segons Àlex Surroca, d'Use it, "totes dues empreses volíem evolucionar i canviar el model de negoci: teníem molt bona sintonia i la mateixa visió". "Compartim coneixement, Use It en els negocis digitals i Neosalus en el camp mèdic", subratlla.