Un lleidatà de només 26 anys completa tots els 3.000 del Pirineu

Aleix Barberà, lleidatà resident a Sant Cugat del Vallès, va cloure el repte aquest dissabte | L'aragonesa Tuca de les Culebres, de 3.050 metres, el darrer dels 212 cims de 3.000 metres

Aleix Barberà ha completat tots els 3.000 dels Pirineus
Aleix Barberà ha completat tots els 3.000 dels Pirineus | SM
Albert Font-Tarrés
11 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:33h

El lleidatà Aleix Barberà Giné, de només 26 anys, ha aconseguit completar tots els cims de més de 3.000 metres del Pirineu després de coronar aquest dissabte l'últim que li faltava, l'aragonesa Tuca de les Culebres (3.053 m), a l'Aragó.

L'alpinista, resident a Sant Cugat del Vallès des de fa dos anys, podria ser el lleidatà més jove en haver ascendit tots els tres mil del Pirineu, tal com confirmen fonts del Centre Excursionista de Lleida (CEL), entitat a la qual pertany. El ponentí ha seguit el camí del seu tiet, Carles Giné-Janer, qui li va inculcar de ben petit la passió per la muntanya i que va completar els tres mil del Pirineu l'11 de setembre de 2009, amb una festa a l'occità Pic de l'Estaranha (3006 m).

Llista Buysé i llista Izard

Barberà ha seguit dos llistes de tres mils de referència. De manera que ha fet els 212 cims del recull "oficial" de la Unió Internacional d'Associacions d'Alpinisme (UIAA), feta per Juan Buysé, i els 162 que reconeix el CEL, catalogats per Feliu Izard.

Tot soci de l'entitat lleidatana que aconsegueix la proesa rep el piolet que hauria pertanyut a Juli Soler, un dels impulsors del muntanyisme català, després de l'ascensió a l'últim cim. Aleix Barberà ha ajornat aquesta celebració per a l'any que ve, amb la tornada del bon temps i després de superar un altre repte: acabar els cinc cims que li queden de la llista dels "caçafantasmes".

L'"art" de refer camins

Tot i la seua joventut, Barberà és un excursionista experimentat en disciplines com ara el senderisme, l'escalada o l'alpinisme. Aquest restaurador-conservador de béns culturals que ha treballat en intervencions a la col·legiata d'Àger, a la basílica de Montserrat, a l'església de Santa Maria d'Organyà, a Santa Maria del Mar de Barcelona o a l'Arc del Pont de Lleida, entre altres, també ha assolit altres fites fora dels Pirineus, com ara l'ascensió al Mont Blanc (4.810 metres), el cim més alt de la Unió Europea, el 12 d'agost de 2011, quan tenia 22 anys.