La Coordinadora d'ONG deixa Solidàrium per «imposicions unilaterals» de la Paeria i la UdL

L'entitat abandona l'organització del certamen després del canvi d'ubicació de la xerrada inaugural de Federico Mayor Zaragoza

La coordinadora ha celebrat una assemblea
La coordinadora ha celebrat una assemblea | Coordinadora ONG
À.Ll / ACN
06 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:29h

La Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida ha decidit desvincular-se de l'organització de la Fira d'Entitats Solidàries de Lleida, Solidàrium. En un comunicat, la Coordinadora explica que el 21 de setembre va saber que les altres dues coorganitzadores del certamen, l'Ajuntament i la Universitat de Lleida (UdL), "imposaven unilateralment" un canvi d'ubicació per a la conferència inaugural que oferirà Federico Mayor Zaragoza.

Davant aquesta decisió i "la nul·la voluntat de canvi ni de diàleg" per part de Paeria i UdL, les 35 entitats de la Coordinadora van acordar per unanimitat en una assemblea celebrada aquest dilluns deixar de ser entitat coorganitzadora del Solidàrium. L'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, va confirmar fa un any la seva presència per impartir la conferència inaugural del certamen.

En les reunions preparatòries posteriors, els tres coorganitzadors de la Fira d'Entitats Solidàries de Lleida -Coordinadora d'ONGD, Ajuntament de Lleida i UdL- havien acordat que la trobada d'entitats i la conferència inaugural es farien, com en anys anteriors, al Cafè del Teatre de l'Escorxador. D'aquesta manera l'acte "mantenia el caràcter obert, de proximitat a la ciutadania i de caliu i convivència entre les entitats que tant bon resultat ha donat cada any", segons expliquen a través d'un comunicat des de la Coordinadora d'ONGD i aMS.

Malgrat l'acord inicial, el representant de la UdL va comunicar a l'Assemblea de la Coordinadora d'ONGD que el regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de la Paeria, Joan Gómez i el rector de la UdL, Roberto Fernández, havien decidit traslladar la conferència a la sala Víctor Siurana de la UdL, "justificant la decisió unilateral pel caràcter acadèmic del ponent i apostant per un donar un tracte i un caràcter més institucional que el que ofereix el Cafè del Teatre", segons expliquen des de la Coordinadora.

Les entitats defensen "el caràcter obert, pròxim, horitzontal i ciutadà, oposat a la institucionalització"

Les entitats van considerar la "imposició" com "una falta de respecte" cap a la Coordinadora i les organitzacions que en formen part. Davant aquesta pèrdua de l'esperit protagonista que hi ha de tenir la societat civil organitzada, i van mostrar malestar i disconformitat en les formes de prendre la decisió, "una vegada més sense respectar la horitzontalitat que ha de caracteritzar l'organització del Solidàrium".

Des de la Coordinadora d'ONGD defenen que "el Solidarium no són les institucions, són les organitzacions i la voluntat d'alterar aquesta premissa fonamental entenem que desvirtua la Fira i genera un sentiment d'utilització, una vegada més, de les entitats per part de les institucions". "No volem vestir egos i no volem un Solidàrium on es compti el número d'entitats, sinó on es compti amb les entitats", afirma el comunicat.

A més, la Coordinadora d'ONGD veu en la decisió "una falta de respecte" cap als anteriors ponents, que també eren acadèmics i considera que el canvi "no promou una activitat més transformadora, sinó que cerca exclusivament un benefici institucional, per part d'una de les entitats organitzadores, molt allunyat de l'esperit obert i ciutadà que entenem que ha de caracteritzar un esdeveniment com el Solidàrium". "Les decisions unilaterals enfocades amb l'únic caràcter institucional i que no aporten cap millora no són benvingudes pels membres de la Coordinadora", remarca el comunicat.

Les entitats consideren que "es repeteixen les formes" que ja van portar a la Coordinadora a deixar de ser coorganitzadora del Solidàrium 2012 arran de la "imposició" per part de la Paeria de traslladar el certamen a la Llotja. Tot i això, en les edicions posteriors (2013 i 2014) "es va poder reencaminar la col·laboració entre els diferents agents de cooperació que hem anat de la mà per construir diferents activitats conjuntes en els 18 anys de trajectòria de la Cooperació Municipal a Lleida".