Puja per segon any la xifra de graduats lleidatans en FP que troben feina

La fabricació mecànica i l'hoteleria i turisme, els sectors on hi ha més joves amb titulació ocupats

per Estela Busoms, Lleida, 2 d'octubre de 2015 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El director d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; i el president de la Cambra de Comerç, Joan Simó. Foto: Estela Busoms


Aquest 2015 puja per segon any consecutiu la xifra de graduats lleidatans en FP que troben feina als pocs mesos d'haver acabat els estudis, ja siguin de grau superior o de grau mitjà. En concret són un 45%, dels quals un 10% compatibilitzen la feina amb altres estudis. L'any que es va tocar fons va ser el 2013, quan el percentatge es va quedar al 40%, però encara no s'assoleix a la xifra del 2012, quan els alumnes amb titulació que treballaven en acabar el estudis eren més de la meitat.


En tot cas, hi ha sectors on el grau d'ocupació és molt alt, com el de la fabricació mecànica o el dels serveis -hoteleria i turisme-, on actualment 8 de cada 10 alumnes formats en aquestes matèries troben feina.Les dades s'han obtingut després d'enquestar, durant el primer trimestre del 2015, 1.810 graduats el curs 2013-2014 de 30 centres de les comarques de Lleida, 26 de titularitat pública i 4 privats. Les enquestes s'han fet en col·laboració amb el Consell de Cambres de Catalunya.

La taxa d'atur en els graduats de Lleida respecte a Catalunya és un 3,34% inferior. En concret, a les comarques de Ponent busquen feina el 10,66% dels graduats, mentre que al conjunt de Catalunya són el 14%. Per tant, dels graduats en FP a Lleida, 1 de cada 10 ni estudia ni treballa.

Els que treballen són el 34,75% (pel 32,89% que ho fan a Catalunya), als quals cal sumar el 10,33% que estudien i treballen (en aquest segment, Lleida es queda lleugerament per sota de la mitjana catalana, que és del 13,69%). La resta, el 44,25%, continua estudiant després d'haver obtingut una titulació en FP, cinc punts per sobre de la mitjana catalana.

La suma dels que treballen o estudien i treballen actualment és del 45%. La xifra creix des del 2013 però encara no arriba al 52,61% del 2012 o el 60,26% del 2010.


Segons el nivell d'estudis, els titulats amb un grau superior tenen més facilitats de trobar feina que els de grau mitjà. Entre els graduats de grau superior, el 50,26% treballen o estudien i treballen, mentre que en el cas dels de grau mitjà el percentatge frega el 40%. En tot cas, en els dos casos també s'ha incrementat el 2015 per segon any consecutiu.

"L'aposta per la formació no és en va", segons Cullerés

Són dades que ha donat a conèixer aquest dijous el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, conjuntament amb la Cambra de Comerç de Lleida. Una altra dada positiva que ha remarcat és que el 30% dels graduats en FP que troben feina s'incorporen al món laboral amb un contracte indefinit. Més de la meitat encara ho fan amb de manera temporal (un 51,65% en el cas de grau mitjà i un 56,73% en grau superior), mentre que més del 7% opten per autoocupar-se a través de projectes d'emprenedoria.

Cullerés ha remarcat que amb les dades a la mà queda demostrat que quan més formació tenen els joves més possibilitats tenen de trobar feina i de cobrar sous més alts. "L'aposta per la formació no és en va, no és sobrera, sinó que quan més plena tinguem la motxilla de formació, millors són els contractes i els sous", ha assegurat. El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida creu que, en conjunt, es pot fer una valoració "força positiva" de les dades "que ens diuen que hi ha més ocupació, menys recerca de feina, amb uns nitxos d'ocupabilitat molt potents en l'àmbit industrial i de l'hoteleria i el turisme que ens convenen per donar cobertura a les necessitats del sector empresarial".

La Fabricació mecànica és la família amb una taxa d'ocupació més alta entre els acabats de graduar, que supera el 80%, mentre que l'Hoteleria i el Turisme i l'Edificació i Obra Civil freguen aquest percentatge. També superen el 70% els graus relacionats amb Energia i Aigua, o el Tèxtil, Confecció i Pell. En canvi, a la cua es queden per sota del 40% les Activitats Físiques i Esportives, Informàtica i Comunicacions, Administració i Gestió, i Imatge i So.

Per gèneres, hi ha més nois que noies que només treballen (un 35,76% pel 33,68%), però les noies que estudien i treballen superen els nois (12,33% pel 8,46%).

Xarxa personal, pràctiques i enviament de CV, principals vies per trobar feina

Les enquestes també han inclòs preguntes sobre les vies que han proporcionat feina. Al voltant del 24% han aconseguit treballar gràcies a contactes de la xarxa personal o enviant currículums vitae, tant en titulats de grau mitjà com superior. En canvi, les dades demostren que són més efectives per trobar feina a l'empresa de pràctiques en el cas de grau mitjà (24,62%) que no pas en el graduats superiors (14,7%).

Quan es pregunta pels motius pels quals els graduats no troben feina, les respostes més freqüents són per manca d'ofertes laborals adequades a la formació o per manca d'experiència. Precisament per combatre aquest darrer motiu Cullerés ha remarcat que es fa l'aposta per la FP dual. Actualment hi ha 26 grups d'aquesta modalitat d'FP a les comarques de Lleida en què els alumnes fan 1.000 hores de currículum des de l'empresa, la meitat de la formació.

Segons el director dels serveis territorials d'Ensenyament, en aquests casos el grau d'ocupació posterior als estudis encara serà més alt perquè els currículums estan específicament adaptats a les necessitats de les empreses. Ha posat d'exemple el que s'imparteix a l'IES Guindàvols en col·laboració amb l'Associació de Fabricants de Maquinària Agrícola, fruit de la manca de tècnics especialitzats detectat al sector. 
 

 

Participació