L'Hospital Santa Maria de Lleida registra un augment del 40% de pacients que abusen de l'alcohol

S'amplia el Servei d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències del centre que passa de 4 a 6 consultes

ACN
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:31h
Responsables del Servei de Seguiment de Drogodependències
Responsables del Servei de Seguiment de Drogodependències | ACN

Els professionals del Servei d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències de l'Hospital Santa Maria de Lleida han detectat amb el que portem de 2015 un augment d'aproximadament el 40% de pacients que abusen de l'alcohol. En aquest sentit, la doctora Maite Utgés ha alertat d'una certa ''relaxació de les mesures de prevenció'' en relació al consum d'alcohol i també ha destacat el nombre de pacients atesos que els arriben per ''circumstàncies legals'', és a dir, que han estat derivats per un jutge per haver comès algun tipus de delicte relacionat, per exemple, amb el trànsit.

Aquest dijous s'ha presentat l'ampliació de les instal·lacions de la unitat, que ha passat de 4 a 6 consultes. Al llarg d'aquest 2015 s'han atès un total de 92 pacients nous per addició a l'alcohol i 199 més per consum puntual amb abús de l'alcohol, al Servei d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. Són unes xifres que augmenten considerablement en relació al mateix període però l'any passat, en concret un 40%, aproximadament. Així ho ha alertat la coordinadora del Servei, la doctora Maite Utgés, que ha lamentat que aquesta ''mala notícia'' vagi acompanyada d'una certa ''relaxació de les mesures de prevenció en el consum d'alcohol''.

A més a més, Utgés ha dit que hi ha un augment de pacients que combinen drogues com la cocaïna i l'alcohol i el servei n'ha atès un total de 41 aquest any. Molts dels pacients atesos són derivats a la unitat per circumstàncies legals, és a dir, perquè els envia un jutge ja que han comès algun tipus de delicte relacionat amb el trànsit o per tinença d'estupefaents. Aquests pacients tenen un perfil jove, 51 en total, d'entre 20 i 30 anys, però també n'hi ha de mitjana edat, fins als 50 anys.

Al Servei també s'ha constatat un augment de casos relacionats amb addiccions al joc, a internet, les xarxes socials i l'ús del telèfon mòbil però no es disposen dades d'aquestes ara com ara. En aquest sentit, s'ha matisat que encara hi ha poca gent formada en aquest àmbit tot i que aquests casos arriben i s'han de tractar.

Antoni Martí: ''l'alcoholisme t'ho treu tot, em genera angoixa i por veure el jovent consumir alcohol''

Un pacient del Servei d'Atenció, Antoni Martí, de 62 anys ha explicat el seu cas, després de passar gairebé 22 anys enganxat a l'alcohol i a la cocaïna. Martí ha relatat que ''l'alcoholisme t'ho treu tot'' i en aquest sentit ha reconegut que sent ''ràbia, angoixa i por'' quan veu joves de 20 anys que beuen de forma compulsiva. Martí veu un futur negre per aquesta generació, que teòricament està més informada dels riscos que comporta l'alcohol i les drogues.

Aquest pacient també ha elogiat el servei que li presten al Santa Maria però ha volgut remarcar que cal anar-hi per ''voluntat pròpia'' si es volen fer avenços per deslliurar-se de les addiccions.

Ampliació de 4 a 6 consultes

El Servei d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències ha estrenat aquest dijous l'ampliació de les instal·lacions, que han passat de 4 a 6 consultes. José Vicente, responsable d'infraestructures del servei, ha explicat que han augmentat els metres quadrats de 170 a 240 per poder atendre més gent al matí i a la tarda. L'edifici no havia registrat cap reforma important des de 1928 i només s'ha conservat la part exterior i el sostre. Tota la resta ha estat renovat, amb instal·lacions noves, fibra òptica i mesures de seguretat, entre d'altres. La inversió total ha estat de 316.000 euros costejats per la Diputació de Lleida.