Mas, sobre els dubtes de Rajoy amb la nacionalitat: «Avui s'ha demostrat que tot el que han estat dient és mentida»

"Han ficat els peus a la galleda", ha assegurat el president de la Generalitat burlant-se del seu homòleg espanyol | "És evident que teníem raó, ell mateix ho ha reconegut", hi afegeix Junqueras | El bon humor per l'espifiada del president del govern espanyol marca el míting d'aquest dimarts | Mas assegura que "Espanya és el primer perjudicat que Catalunya surti de la UE", i llança el missatge: "No ens fem mal, no val la pena"

Bernat Ferrer
22 de setembre del 2015
Actualitzat el 23 de setembre a les 3:00h
Mas, entre Junqueras i Forné, en el míting de Junts pel Sí a Lleida.
Mas, entre Junqueras i Forné, en el míting de Junts pel Sí a Lleida. | ACN

Mas, entre Junqueras i Forné, en el míting de Junts pel Sí a Lleida. Foto: ACN


Junts pel Sí ha fet vibrar aquest dimarts la plaça de Sant Joan de Lleida gràcies a l'espifiada del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre la continuïtat dels catalans a la Unió Europea (UE) en cas d'independència. El president de la Generalitat, líder de CDC i número quatre de la llista, Artur Mas, ha iniciat la seva intervenció amb aquestes paraules: "Avui portava un discurs abrandat..." I la plaça l'ha interromput amb grans riallades. "Però és que si avui tinc protagonisme..., n'hi trec al gran protagonista del dia: en Mariano Rajoy", s'ha exclamat. Entre els milers d'assistents que omplien la plaça de Sant Joan s'hi respirava bon ambient, convençuts que l'error de Rajoy els donava saba nova.

Mas s'ha burlat obertament de la resposta del president espanyol, assegurant que era una "pregunta difícil". "Sobretot per a llicenciats en dret", hi ha afegit. "Això només demostra una cosa, i ho dic sense ironia: que tot el que han estat dient, i avui han ficat tots els peus a la galleda -i estava ben plena d'aigua-, demostra que tot el que han estat dient és mentida", ha sentenciat, categòric.

El líder d'ERC i número cinc de la llista, Oriol Junqueras, també ha optat per la ironia, com si tots plegats s'haguessin tret un pes de sobre. La campanya ha entrat en un canvi de rasant emocional d'allò més notable, que s'haurà de veure si es consolida en aquests últims tres dies de campanya que queden. "Avui mateix, el president del govern espanyol... Sempre dic que agraïm totes les ajudes... però és que avui...", ha exclamat. I la plaça també s'ha posat a riure i a xisclar. "És evident que teníem i tenim raó, ell mateix ho ha reconegut", ha afegit.

Junqueras, davant el bon humor general de la plaça, ha continuat pel mateix camí: "Si ens haguessin escoltat alguna vegada en els últims anys, o lustres, o dècades... aquesta se l'hauria d'haver sabut. Serà que aquesta que li han preguntat no l'hem explicat vegades aquí, a Brussel·les, Estrasburg...".

El cap de llista i exeurodiputat d'ICV, Raül Romeva, s'ha sumat al to humorístic general. "Avui hi haurà algú que somiarà en l'article 11.2 de la Constitució espanyola", ha deixat anar, enmig dels xiulets de bona part del públic. "Avui potser avui llegirà l'article i entendrà tot el que li hem intentat dir", hi ha afegit.

El debat Junqueras-Margallo, clau

La formació independentista, doncs, encara amb noves energies l'últim tram de campanya, gràcies sobretot a la col·laboració de Rajoy. Junqueras, sabent-se fort en aquest punt, ha recalcat que aquest dimecres té un debat televisiu sobre la pertinença a la UE amb el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i s'ha mostrat convençut que en sortirà victoriós. Mas, a més a més, l'ha exhortat a derrotar-lo dialècticament: "De la UE no cal que en digui res, perquè ho resoldrà en Junqueras amb en Margallo demà." I, dirigint-se al republicà, li ha deixat anar un "tot per tu" ple de complicitat.

La "mentida" de la PAC i una secessió "ordenada"

Mas, amb el vent mesetari inflant les veles de la nau de Junts pel Sí, ha reiterat que la resposta de Rajoy a la pèrdua de la nacionalitat europea en cas d'independència també prova que la resta de missatges són "mentida". I, trobant-se a Lleida, s'ha dirigit al sector primari: "Heu sentit que la pagesia deixaria de cobrar la PAC... I no us han dit, per exemple, que el que aporta Catalunya cada any a la UE i el que en rep a canvi dóna una diferència a favor de Catalunya de 1.400 milions d'euros. I que tota la PAC en costa uns 400. Era una altra mentida."

Mas també ha inclòs en aquest sac les pensions i l'hipotètic corralito. I s'ha preguntat:"Sabeu com es diu el primer perjudicat que Catalunya surti de l'euro i de la UE?" I ell mateix ha respost: "Espanya." I tot seguit ha emfasitzat: "Com que se suposa que són gent que no es vol suicidar, procuraran per la seva bona salut, que desitgem de tot cor." I aquest "procurar per la bona salut" espanyola passa, per Mas, "perquè s'asseguin a la taula civilitzadament a parlar, a negociar com bons germans". I ha llançat un missatge clar: "No ens fem mal, no val la pena. El primer perjudicat seria Espanya. Espanya és el primer interessat en què tot això vagi de manera ordenada, que compartim els actius i els passius. Ho vull deixar clar."


 

Totes les notícies de Junts pel Sí de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Perfils: qui és qui a Junts pel Sí

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S