Mor Carmen Balcells als 85 anys

L'agent literària, nascuda a la Segarra, va ser una figura clau de la literatura espanyola del segle XX

Carmen Balcells, en una imatge d'arxiu
Carmen Balcells, en una imatge d'arxiu | ACN
E.Pl.
21 de setembre del 2015
Actualitzat a les 23:06h
Carmen Balcells (Santa Fe de Segarra, 1930 - Barcelona, 2015), una de les figures més conegudes i transcendentals del món de l'edició a l'Estat espanyol, ha mort aquest dilluns a Barcelona als 85 anys d'edat. L'agent literària va propulsar la carrera d'escriptors universals com Gabriel García Márquez, de qui va assumir la responsabilitat de trobar editor per a 100 años de soledad, la novel·la que el catapultaria a la fama.

A banda del popular "Gabo", alguns dels seus representats més il·lustres van ser Terenci Moix, Josep Maria Castellet, Eduardo Mendoza, Mario Vargas Llosa, Juan Carlos Onetti, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre, Julio Cortázar, José Donoso, Isabel Allende o Alfredo Bryce Echenique, entre molts d'altres.

Balcells va ser una figura molt valorada pels autors, ja que va aconseguir eliminar els contractes vitalicis i altres excessos editorials, com ara la clàusula de cessió per temps limitat d'un llibre. El 1997 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona, el 2005 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i l'any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.