Debat TV3: la corrupció i Mas tornen a centrar els atacs contra Junts pel Sí

Iceta és el candidat que ha insistit més en l'absència del president de la Generalitat mentre que Arrimadas ha fet el mateix amb la corrupció | Romeva posa el toc literari al debat assegurant que "la gent s'ha cansat d'esperar Godot" | García Albiol continua furgant en el discurs de la por sobre la UE i les pensions | Rabell i Baños fan evident la competència pel vot rupturista més enllà de l'eix nacional #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 52px; line-height: 52px;

Els set caps de llista del 27-S, al debat de TV3
Els set caps de llista del 27-S, al debat de TV3 | ACN
foto_peregendrau_Pere Gendrau
21 de setembre del 2015
Actualitzat a les 3:33h

El debat electoral que hi ha hagut aquest diumenge a la nit a TV3 ha estat ben bé com el dia de la marmota. Concretament, com el tercer dia en què Bill Murray es llevava i ja sabia algunes coses que li acabarien passant. És a dir, els caps de llista han insistit en pràcticament els mateixos arguments que ja s'havien desplegat a 8tv i a La Sexta però, arran de l'experiència dels debats anteriors i conscients que la campanya s'acaba i han d'anar més de cara a gol, han afinat la punteria. Els atacs al candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, arran del fet que Artur Mas és el número quatre de la llista i de la corrupció que es relaciona amb Convergència Democràtica s'han repetit. Però Romeva els ha rebatut amb més efectivitat, ha estat més incisiu. 

Qui més repetidament ha atacat Romeva pel fet que no sigui Artur Mas qui encapçali la llista de Junts pel Sí ha estat Miquel Iceta. El candidat del PSC ho ha arribat a recordar en tres ocasions, i també ha insistit en la demanda que el president de la Generalitat faci un pas enrere si la confiança dipositada en l'extresorer de CDC, Daniel Osácar, queda tacada per una sentència judicial. Romeva li ha respost, tant a ell com a Inés Arrimadas, que també ha insistit més d'una vegada en la corrupció amb un "compromís": "Si algú de la llista que encapçalo és atrapat fent les coses mal fetes, haurà d'assumir la responsabilitat sigui qui sigui". No només això, sinó que ha recordat a Iceta casos que han afectat al PSC com el de Josep Maria Sala, condemnat pel cas Filesa, o el de Manuel Bustos a Sabadell.

Iceta i Arrimadas no han estat els únics que s'han referit a Mas per atacar Romeva. El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ho ha fet tot just començar, recordant la seva intervenció aquest diumenge a Tortosa, en què Mas ha ironitzat imitant els indis de les pel·lícules de l'oest. "Si ell és el cap de la tribu, ha anat a fumar la pipa de la pau amb el gran home blanc de Madrid", ha assenyalat Rabell en referència a la reforma laboral o la llei d'estabilitat pressupostària, a les quals CiU va donar suport. Per la seva banda, el candidat del PP, Xavier García Albiol, ha parlat d'"estafa democràtica" i ha preguntat a Romeva si "renunciarà" a la presidència perquè l'ocupi Mas, ara "amagat".

La resposta de Romeva a totes aquestes acusacions i retrets ja havia caigut tan bon punt ha començat el debat, quan ha admès que no ha format part del Govern actual i ha destacat que certes coses les hauria fet "diferent" o bé no les hauria fet. Però seguidament el que ha destacat és que "ni aquest govern ni cap disposa de les eines que calen per donar resposta a les grans demandes socials". Al cap d'uns minuts, també ha recordat que la candidatura de Junts pel Sí està integrada per moltes persones que no llegeixen el 27-S en clau d'eleccions autonòmiques, sinó que es plantegen com l'oportunitat de veure si la ciutadania de Catalunya emet un "mandat democràtic" que permeti construir un estat independent, o no.

Tot esperant... el nou finançament

Els atacs a Junts pel Sí s'han repetit, però també és cert que hi ha hagut més elements de debat que en ocasions anteriors. O, si més no, s'ha aprofundit més en diverses qüestions. Un d'aquests casos és el d'un hipotètic nou finançament per al Principat, un extrem que defensen tant el candidat d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, com el PP, Ciutadans i el PSC. En aquest punt, Raül Romeva ha posat el punt literari del debat, quan citant l'obra de Samuel Beckett, per mostrar que la pantalla del nou finançament ja hauria passat, ha afirmat que "la gent s'ha cansat molt d'esperar Godot; Godot no vindrà". De fet, a més de literari, ha estat un dels moments també més còmics, perquè el candidat del PSC, Miquel Iceta, ha etzibat: "Jo no estic cansat, que em votin a mi". El candidat de la CUP, Antonio Baños, que havia obert aquest punt assegurant que li fa una "mandra terrible" pensar en la negociació d'un nou finançament, ha demanat a Iceta que "balli", per il·lustrar com de surrealista li semblava estar plantejant el debat en aquests termes. El cap de llista socialista ho ha matat amb un "no, això ho farem després".

Bromes i Godots a banda, el que s'ha vist aquest diumenge de forma més evident que en dies anteriors és la diferència de plantejaments per part de les diverses opcions polítiques del camí de futur que ha de seguir el Principat. Mentre Iceta aposta per una "negociació" amb l'estat espanyol per aconseguir una reforma constitucional, Baños demana com ja ha fet la CUP en el seu acte central una declaració unilateral d'independència si hi ha una majoria de vots a favor de l'estat propi. "Només queden set dies per la revolució", sentenciava Baños mentre Iceta demanava que "ningú vengui safrà, fum ni solucions il·lusòries". El guant l'agafava després Romeva quan, també en referència al dia 27, proclamava: "Tenim l'oportunitat de la nostra vida".

La por de García Albiol

Igual que la cançó de "I got you babe", a la pel·lícula protagonitzada per Bill Murray, el que sí que s'ha repetit una vegada, i una altra, i una altra, debat rere debat, ha estat el document brandat pel candidat del PP, Xavier García Albiol, en què el Consell Assessor per a la Transició Nacional contempla la possibilitat d'un corralito a la nova Catalunya independent. Es tracta d'un dels molts documents que ha elaborat el CATN i, cada vegada que l'ha ensenyat, Raül Romeva se l'ha mirat amb la cara de qui s'enutja per l'enfocament parcial i interessat del que llança l'atac. Fins i tot la conductora del debat, Mònica Terribas, ha fet broma quan ha vist com, per tercera vegada en una televisió, apareixia el document. S'ha de dir que la relació entre Terribas i García Albiol s'ha arribat a tensar, especialment quan la periodista ha intervingut mentre el candidat del PP destacava que Badalona havia estat qualificada de ciutat amb les institucions més transparents de l'estat espanyol. "Com Sabadell", ha incidit Terribas. I si bé la conductora citava paraules expressades abans per Iceta, ha sonat com que estigués posant en qüestió al candidat popular. "La moderadora no em pot fer aquest comentari", ha lamentat García Albiol.

Sigui com sigui, el que és clar és que l'exalcalde de Badalona ha tornat a agitar l'espantall de la por quan ha assegurat que les prestacions socials i l'estabilitat econòmica depenen del que passi el proper cap de setmana, amb la cita electoral. El resultat, segons el candidat popular, "pot portar a què els 1.700.000 pensionistes tinguin en risc la seva pensió". Per justificar-ho, ha afirmat que durant el primer semestre del 2015, el saldo deficitari de les pensions a Catalunya ha estat de 3.000 milions d'euros. El candidat de Junts pel Sí, també un dia més, ha negat aquest extrem i ha assegurat que "les pensions estan garantides". La xifra que ha exposat Romeva són els 25.000 milions de superàvit que, segons ha afirmat, ha generat Catalunya durant els darrers quinze anys en matèria de pensions.

Competència rupturista

Un fet que també ha quedat més evidenciat en aquest debat de TV3 que no pas en els anteriors, tot i ja ser-hi present és la competència que tenen Catalunya Sí que es Pot i la Candidatura d'Unitat Popular. Lluís Rabell i Antonio Baños han tingut dos duels, durant el debat. El primer ha girat al voltant de Grècia. Rabell s'ha mostrat satisfet per la victòria de Syriza al país hel·lè i al cap d'una estona Baños l'ha atacat pel fet que aquest partit ha estat "privatitzant", ha acceptat el rescat de la Troika i s'ha "saltat la voluntat dels grecs". En aquest sentit, s'ha preguntat què s'ha d'esperar del líder de Podem, Pablo Iglesias. "Si ha de fer com Tsipras...", ha deixat anar el cap de llista de la CUP. Rabell s'ha defensat argumentant que "Tsipras ha aguantat el que ha pogut" i denunciant un suposat pacte de la CUP "amb el govern del 3%" per fer president a Mas. Baños ha negat aquesta possibilitat.

El segon round, encara més renyit, ha estat sobre el concepte de sobirania. "Fa dos anys parlàveu de tsunami, ara parles d'onada, no sé si al final serà marejadilla", ha ironitzat Baños en referència als missatges de l'entorn de Podem i dirigint-se a Rabell. Ho ha reblat assegurant que "el pa sencer es diu sobirania" i retraient a Rabell que no assumeix la "sobirania popular catalana". El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot ha respost Baños afirmant: "Jo sóc sobiranista, tu ets fantasiós". De fet, aquest debat sobiranista ha servit per evidenciar la pugna que també hi ha entre la CUP i Junts pel Sí. Baños s'ha dirigit a Romeva: "El dia 28, a la gent de la Meridiana li direu que aneu a Madrid a demanar permís?". El cap de llista de Junts pel Sí ha assegurat que "fa molt temps" que defensen el mateix plantejament. "Comença amb una declaració i acaba amb una proclamació d'independència", ha afirmat tot destacant que després de les eleccions "comença el procés". En resum, que la data s'acosta, i les espases ja estan més que enlaire.
 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Enquesta: què votaràs el 27-S?

La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S