Usall: «Posarem la primera pedra per fer fora l'exèrcit dels Països Catalans»

La CUP-CC reuneix unes 100 persones a La Lira de Tremp en l'acte central de campanya al Pirineu

Jordi Ubach
17 de setembre del 2015
Actualitzat a la 13:45h
EL nº1 de la llista a Lleida, Ramon Usall, durant la seva intervenció a Tremp.
EL nº1 de la llista a Lleida, Ramon Usall, durant la seva intervenció a Tremp. | Jordi Ubach

Un centenar de persones s'han aplegat aquest dimecres al vespre a l'Espai Cultural La Lira de Tremp en l'acte central de campanya de la Candidatura d'Unitat Popular-Crida Constituent (CUP-CC) al Pirineu, presentat per l'alcalde de Soriguera i membre de l'APS-CUP, Xavier Pedemonte, i que ha comptat amb les intervencions de l'exdiputada i jurista Isabel Vallet, implicada en les denúncies de la Marea Blanca de Lleida contra el consorci sanitari de Ponent i Pirineus; Josep Manel Busqueta, pastisser de Bellpuig, economista i número 3 de la circumscripció de Barcelona; Ramon Usall, historiador, professor de secundària i cap de llista a Lleida; i la pallaresa Clara Barbal, periodista i número 4 a Lleida.

Ramon Usall, candidat de la CUP-Crida Constituent per Lleida, ha exposat el programa polític amb el qual la CUP–CC guiarà la seva acció parlamentària en clau plebiscitària i constituent. En referència a l'acadèmia militar de Talarn, Usall s'ha compromès a "posar la primera pedra perquè l'exèrcit feixista marxi dels Països Catalans". Pel que fa a un possible referèndum pactat, el candidat lleidatà ha assegurat que la via escocesa "és impossible" ja que "mani qui mani a Madrid no ens deixarà decidir el nostre futur". Per això, segons Usall, la CUP és "l'alternativa necessària".

L'exdiputada de la CUP, Isabel Vallet, s'ha mostrat taxativa en quant a la necessitat de trencar amb l'estat espanyol unilateralment per crear una república catalana, i ha alertat que si els moviments de base no constitueixen "una palanca prou forta" a la cambra catalana, es pot tornar a produir "un nou pacte constitucional". "No acceptarem una altra Transisció ni cap rebaixa en nom de cap moment històric", ha manifestat per remarcar que "un procés constituent no és demanar permís a Madrid".

Josep Manel Busqueta, per la seva banda, ha exposat els motius pels quals la CUP no s'ha aliat amb cap altra llista. "Nosaltres no som un discurs, som una pràctica. No fem política amb la calculadora per comptar els escons, ni amb la cartera, ho fem amb amor i des del cor", ha assegurat. L'economista ha tancat el seu discurs ambiciós i amb un clar toc d'atenció a Junts pel Sí: "no volem ser l'escolanet de ningú, tenim un projecte que batega, que ja està cercant el seu espai", ha conclòs.

En l'acte també ha intervingut Clara Barbal, que s'ha referit a les declaracions de Josep Maria Pelegrí recollides per Pallars Digital, en què alertava del "risc" d'una suposada independència de Catalunya pel futur de l'Acadèmia de Talarn. "Potser sí que perilla l'Acadèmia", ha etzibat la candidata pallaresa. Barbal ha proposat la recerca d'"alternatives serioses" per a les instal·lacions d'un recinte militar "que sosté un ministeri de la guerra". "Cal buscar alternatives econòmiques que ens permetin als pallaresos no dependre d'activitats estacionals", ha assegurat.