La vigilància dels Agents Rurals redueix en un 90% la pesca furtiva als embassaments de Lleida

Aquesta pràctica es fa amb xarxes, línies de palangre i més canyes de les permeses

ACN
16 de setembre del 2015
Actualitzat a les 12:37h
800_14423990831003733
800_14423990831003733
 
Les feines de vigilància que durant els últims cinc anys han realitzat els Agents Rurals als embassaments de Rialb i d'Oliana ha reduït en un 90% la presència de pescadors furtius nocturns. Aquesta tasca la duu a terme el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA), un grup format per tan sols quatre agents, voluntaris, sense horari fix i que passen nits senceres seguint el perímetre dels embassaments. El GEVA es va crear fa deu anys, però han estat els últims cinc en què han posat especial atenció en la pesca nocturna. El cap d'àrea bàsica dels Agents Rurals a la Noguera, Francesc Coll, ha dit que "es va decidir començar una campanya nocturna per tal d'assegurar la pesca esportiva diürna".

La llei considera pesca nocturna aquella que es practica una hora després de la posta de sol. La tasca del GEVA comença doncs una hora abans de la posta, visitant els llocs habituals utilitzats pels pescadors i informant que han de començar a deixar de practicar l'activitat. Un cop s'ha fet fosc comença l'activitat de vigilància, el GEVA recorre el perímetre dels dos embassaments, Oliana i Rialb, tot seguint els espais habituals de pesca i aquells que estan més amagats.

Coll explica que la pesca nocturna està prohibida, ja que el peix és molt vulnerable, se sent atret per les fonts de llum i és més fàcil pescar-lo. Coll assegura que "de nit s'utilitzen mètodes de pesca massiva, com xarxes o línies de palangre, per tal d'aconseguir el màxim nombre de captures". I segueix, "si es troba algun furtiu, s'aixeca acta, es fa denúncia administrativa, i es fa decomís de les canyes i els peixos que ha pescat".

La pressió del GEVA en els darrers anys ha fet que la presència de furtius en aquests embassaments hagi reduït a la mínima expressió. Diuen els agents que ells mateixos ja s'avisen per les xarxes socials del fet que hi ha vigilància i ja no van a aquests pantans. Tot i això, assenyalen que al principi de començar la vigilància podien trobar més de 20 persones en una sola nit, utilitzant mètodes prohibits, acampant i fent focs.

Coll manifesta que "gran part dels furtius provenen de països on està fortament arrelada la tradició de menjar peix de riu com el luci, el luci perca o la carpa". Aquests pescadors, segueix Coll, "pesquen tant per a consum propi com per a la posterior venda d'aquest peix".