Un debat poc plebiscitari

Els candidats lleidatans del 27-S discuteixen molt sobre finançament i infraestructures i poc sobre el nou estat català

Àlvar Llobet / Agència
16 de setembre del 2015
Actualitzat a les 17:13h
Els candidats de Lleida han participat al debat de TV3
Els candidats de Lleida han participat al debat de TV3 | Salva Miret

El debat entre els candidats lleidatans a les eleccions del 27-S ha estat poc plebiscitari. El Segarra-Garrigues, el consorci sanitari i el model educatiu han estat algunes de les qüestions que han marcat el debat del TV3 i Catalunya Ràdio. Els diferents partits i coalicions, a excepció de la CUP, han criticat la manca de propostes de Junts pel Sí, fet que ha negat el seu candidat, que ha remarcat que "en aquestes eleccions es vota el que es vota", és a dir la independència de Catalunya. Així mateix, la possibilitat que Catalunya quedi fora de la UE també ha estat un altre punt de controvèrsia, amb la Política Agrària Comuna (PAC) com a eix central.

Els candidats per Lleida a les eleccions del 27-S de Junts pel Sí, Josep Maria Forné; del PSC, Òscar Ordeig; del PP, Marisa Xandri; de Catalunya Sí que es Pot, Sara Vilà; d'UDC, Josep Maria Pelegrí; de Ciutadans (C's), Jorge Soler, i de la CUP, Ramon Usall, han participat aquest dimarts en el primer debat de campanya, organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio. Forné -que ha parlat d'unes eleccions "especials"- i Usall han defensat el caràcter plebiscitari del 27-S, en contra de la resta de formacions. PP, PSC, UDC i C's han coincidit, per això, en la necessitat de millorar el finançament de Catalunya.   

Al marge de la CUP, la resta de candidats han centrat bona part del debat en acusar a Junts pel Sí "d'enganyar a la gent" per no tenir un projecte amb propostes concretes, extrem que Forné ha negat tot destacant el programa que proposa la coalició. Tot i això, PSC, C'S, UDC, PP i Catalunya Sí que es Pot han recriminat que Junts pel Sí no hi fa referència ni al Segarra-Garrigues, ni a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, ni al consorci sanitari de Lleida, entre altres aspectes que afecten les comarques lleidatanes, i també han culpat -menys Unió- la coalició independentista de les retallades de la Generalitat en l'àmbit social dels darrers anys. 

Consorci sanitari, Segarra-Garrigues i Aeroport de Lleida-Alguaire 

Forné ha defensat que "abans cal tenir capacitat de decidir i tenir les competències reals que ara no tenim" per poder desenvolupar les polítiques que necessita el país i ha deixat clar que les del 27-S "no són les eleccions del consorci sanitari sinó per obtenir les eines per millorar la sanitat". Vilà s'ha mostrat en contra del projecte del consorci perquè suposa "el desmantellament de la sanitat pública", mentre Pelegrí l'ha defensat perquè representa "racionalitzar i poder disposar de més recursos".  

Pel que fa al Segarra-Garrigues, el cap de llista de Junts pel Sí ha defensat el suport al canal sempre, però, que "suposi fixar gent al territori i potenciar l'economia" i no ha entrat a les crítiques sobre l'oposició al Segarra-Garrigues duta a terme des de Brussel·les pel cap de llista per Barcelona, Raül Romeva. C's, el PSC, UDC i el PP han defensat l'aposta per la infraestructura que han qualificat com "una de les més importants per al territori", mentre Sara Vilà i Ramon Usall han qüestionat quina hauria de ser la finalitat del canal. 

La candidata de Catalunya Sí que es Pot ha criticat la "mala gestió econòmica i la mala planificació" que s'ha fet amb el canal i ha afirmat que només ha servit per beneficiar a les constructores, mentre Pelegrí ha recordat que la planificació la va fer el Tripartit, així com la denúncia que va interposar ICV a Europa. Marisa Xandri ha defensat que només el govern de l'Estat ha apostat pel canal amb la finalització de les obres del canal principal, fet que Pelegrí ha negat assegurant que "la xarxa secundària està pràcticament acabada". 

També responent a Sara Vilà, que s'ha posicionat en contra d'un model basat en el "desarrolisme i en les infraestructures" i favorable a tancar l'Aeroport de Lleida-Alguaire per poder destinar a polítiques socials els 4 milions d'euros que costa a l'any a la Generalitat el seu manteniment, el cap de llista d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha remarcat que es va construir i posar en marxa amb PSC, ICV i ERC al Govern.   

Model educatiu

Un altre punt del debat ha estat el model educatiu. Pelegrí ha defensat la immersió lingüística i la LEC, amb un model que combini escola pública i la concertada, i ha criticat la resta de formacions per no posicionar-se sobre aquesta qüestió. Sara Vilà ha defensat un model públic, mentre Forné s'ha compromès a defensar també l'escola concertada "però no en detriment de l'escola pública". Per la seva part, Soler ha dit que "cal parlar de política educativa però no només del català a l'escola".

Ordeig ha criticat la caiguda soferta en els darrers 5 anys del pressupost que la Generalitat destina a Lleida, Pirineu i Aran, així com les retallades en l'àmbit social, i ha defensat una major aposta per l'equilibri territorial del país. El candidat socialista també s'ha referit als casos de corrupció a Catalunya i l'Estat i ha dit que "no ajuden a la regeneració democràtica".

Apel·lant a la "rauxa", Ramon Usall ha dit que "el seny i la submissió" que defensen alguns "ens ha dut on som" i ha assegurat que ara és el moment "de donar respostes als joves" i de construir un futur digne a partir de la construcció de la República Catalana" i "per avançar cap a la llibertat i el progrés social". Marisa Xandri ha apel·lat al "seny" per dir que el 27-S és l'oportunitat "de canviar la manera de governar Catalunya" i "d'aparcar les estructures d'Estat que han fet abandonar l'educació i la sanitat", aspecte en què ha coincidit Jorge Soler. 

Forné ha remarcat que "en aquestes eleccions es vota el que es vota" i ha recordat que les competències de Catalunya recollides a l'Estatut "són paper mullat", posant d'exemple el decret de pobresa energètica anul·lat pel TC a instàncies del govern espanyol. "Volem plena sobirania per poder administrar els recursos dels ciutadans i com es destinen ja ho decidiran els ciutadans quan toqui". Vilà ha reiterat que "no val allò del ara no toca" i que durant la campanya per les eleccions del 27-S "s'ha de poder parlar de tot".              

Pertinença a la UE i Política Agrària Comuna 

Una altra part del debat ha estat marcada per la possibilitat que una Catalunya independent pugui quedar fora o no de la Unió Europea. Des del PP, C's, PSC i UDC han assegurat que sí, que Catalunya quedaria fora de la UE i han reclamat un "debat seriós" a les formacions pro-independentistes sobre les conseqüències reals de la independència. En aquest sentit, Xandri, Soler, Ordeig i Pelegrí han advertit que amb una Catalunya independent el sector agrari català es quedaria sense els diners de la PAC.   

En aquest sentit, Òscar Ordeig ha dit que "Lleida és qui més s'hi juga" recordant que la meitat del pressupost comunitari va destinat a polítiques agràries i, per això "no podem sortir de la UE ni 5 minuts", aspecte en el qual ha coincidit Josep Maria Pelegrí. El candidat d'UDC ha fet referència a les declaracions del president de l'ACN i d'Anna Simó (Junts pel Sí) admetent que Catalunya quedaria fora de la UE. Segons Pelegrí, "si no ens grada el marc legal es pot canviar però no incomplir-lo". Per la seva part, Jorge Soler ha remarcat que "estar a Europa és molt important" ja que "necessitem Europa per activar l'economia" i, per això, ha rebutjat la independència i que Catalunya quedi fora de la UE.     

La candidata de Catalunya Sí que es Pot ha afirmat que s'està fent" molta demagògia" amb aquesta qüestió i ha reconegut que el futur "és incert" tenint en compte que els tractats de la UE no preveuen la secessió d'una part d'un Estat membre. Vilà ha defensat la pertinença de Catalunya a la UE i també ha reclamat un debat "seriós" sobre aquesta qüestió a través d'un procés participatiu. La candidata aposta que "un procés per la independència ha d'aplegar moltes majories socials" i, per això, "cal fer un referèndum per saber què vol Catalunya".     

Josep Maria Forné ha respost que "7,5 milions de catalans no poden quedar fora de la UE" ja que els tractats no preveuen aquesta possibilitat i també ha deixat clar que "no farem res si hem d'estar fora d'Europa". Altrament, ha remarcat que aquest debat que demanen la resta de formacions "portem 5 anys fent-lo" i ha recordat que actualment Catalunya és un contribuent net a la UE ja que hi aporta més del que rep. 

Finalment, el candidat de la CUP ha defensat que "si volem exercir la sobirania sobre Madrid també l'hem d'exercir sobre Brussel·les" i, per això, "la pertinença a la UE l'han de decidir les persones". Per Ramon Usall, la Unió Europea representa un model "que va en contra dels pobles i de les persones" i, posant d'exemple Noruega i Islàndia, ha remarcat que "també hi ha vida fora de la UE".   

Com imaginen el 28-S? 

Per acabar el debat, els caps de llista per Lleida han estat qüestionats sobre com s'imaginen el 28-S. Usall veu que serà l'inici "en què deixem de ser súbdits del regne d'Espanya i passem a ser ciutadans lliures de la República Catalana". Per això, ha invitat els lleidatans a votar per la CUP "amb un somriure" per iniciar a partir del 28 de setembre el punt de partida a la "primavera catalana que es ha de portar a la llibertat".   

Jorge Soler ha fet una crida a participar i a votar el 27-S "un programa amb més de 800 propostes" com el que presenta Ciutadans i ha dit que l'endemà imagina un Govern amb Inés Arrimadas de presidenta i en què C's "donarà suport a l'economia, farà polítiques per a la gent i amb més transparència". 

Per Pelegrí, el 28-S ha de ser "el principi d'un altre temps, d'una manera de governar, de la transparència i de la participació". Per això, ha rebutjat el "frontisme" dels independentistes respecte a les polítiques de PP i C's, tot defensant el dret a decidir en què "la gent ha de poder sentir-se a gust en un país que respecti totes les opcions". Així, ha apel·lat a apostar "pel diàleg, el seny i la cohesió social" que representa Unió.   

Sara Vilà considera que els catalans "tenim l'oportunitat d'un canvi real" ja que "és hora que arribi la Catalunya del bé comú", que s'ha començat a definir en les darrers municipals, ha dit. "Si guanyem iniciarem un procés constituent pel dret a decidir i per omplir de polítiques públiques i socials la Constitució de Catalunya", ha assegurat. 

Ordeig vol una Catalunya "on la gent torni a confiar en els seus representants" a partir de "l'alternativa socialista i catalanista" que proposa el PSC. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que s'imposarà "el camí del mig", amb una "entesa entre pobles" que encarna el PSC per "un millor encaix de Catalunya a Espanya", davant "l'enfrontament" entre Junts pel Sí i "l'immobilisme de PP i C's". 

Per últim, Josep Maria Forné veu un 28-S "amb plena normalitat" i "amb un govern que governa per atendre les necessitats dels ciutadans". El candidat de Junts pel Sí confia que "s'haurà tramés un mandat democràtic per part d'aquells que volen un país on viure millor per tal de poder-nos gestionar millor", aspectes que estarien garantits amb l'Estat propi, segons ha sentenciat.

Torna a mirar el debat dels candidats de Lleida