El públic familiar omple els espectacles de carrer de la Fira de Tàrrega

El certamen encara el cap de setmana amb més de la meitat dels passis de pagament amb les entrades exhaurides

Centenars de persones es donen cita a Fira Tàrrega
Centenars de persones es donen cita a Fira Tàrrega | Estela Busoms
ACN
13 de setembre del 2015
Actualitzat a les 10:01h

Centenars de persones es donen cita a Fira Tàrrega Foto: Estela Busoms


El públic familiar omple aquest dissabte els carrers i places de Tàrrega que acullen múltiples espectacles de teatre gratuïts. També les funcions de pagament de FiraTàrrega estan tenint una gran acceptació. De fet, segons l'organització, aquest dissabte la migdia ja hi ha més de la meitat dels passis de pagament amb les entrades exhaurides, 68 d'un total de 117. Hi ha 9 espectacles amb les entrades esgotades, entre els quals, 'Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido', de Vaca 35 o 'Operativi!', d'Eccentrntrici Dadarò & ifratellicaponi. Cal recorda que aquest any FiraTàrrega ha incrementat el número de programadors fins a 870 procedents d'una trentena de països.

Els altres espectacles que ja no tenen passis disponibes són 'La Cena del Rey Baltasar', de Los Números Imaginarios Ensamble; 'La gent', de Pérez & Disla + Cia; 'Wasted', d'Íntims Produccions; 'A house is not a home', de la Companyia Ignífuga; 'No tenemos título', de Leire Mesa; 'The Melting Potpourri' de Los Excéntricos i 'Maüra, filla de la terra' de la Cia Sifó.

D'altra banda, escenaris com la plaça del Carme, la plaça Major o la plaça de les Nacions s'han omplert des de primera hora per veure espectacles de carrer programats però també d'altres d'improvisats. I és que des de l'any 2013, la iniciativa Zona Off té l'objectiu d'afavorir la coexistència entre artistes Off i la programació oficial de FiraTàrrega. Des de l'organització es condicionen una sèrie d'espais perquè les companyies Off puguin actuar, sota la seva pròpia responsabilitat, durant els dies de la Fira.

Aquest dissabte al matí el públic no s'ha volgut perdre espectacles de dansa-circ com 'Iter', de Serena Vione a la plaça de les Nacions i fins i tot els espectadors han interactuat activament amb membres de la companyia The Cross Border Project, que han presentat '¿Qué hacemos con la abuela?' a la plaça Major. També ha generat expectació un itinerant de pagament, 'The Hole&Corner' travel agency' de Marga Socias & K. Krarup. Entre els espectacles tancats, l'espai habilitat al poliesportiu municipal també s'ha omplert de públic interessat en la dansa experimental de Cortez-Fontán, amb l'espectacle 'Los Cuerpos'.

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, ha fet una valoració bona dels primers dies del certamen. "Estem parlant molt i molt de teatre, espectacles amb què estem d'acord i d'altres que no, hi ha polèmica i això funciona", ha remarcat. Duran ha recordat que "la fira ofereix moltes oportunitats a les companyies d'ensenyar el seu treball i hi ha propostes per a tots els gustos als 25 espais d'actuacions".

Un total de 441 artistes de 54 companyies oferiran, fins demà diumenge, 248 passis dels seus espectacles -131 dels quals són gratuïts i 117 més són de pagament-. Aquest dissabte són un centenar. Catorze espectacles són internacionals, i procedeixen de 7 països diferents: Estat Espanyol, França, Itàlia, Regne Unit, Mèxic, Argentina i els Estats Units. 28 companyies són catalanes, i 12 que provenen de la resta de l'Estat. Es preveu que més de 150.000 persones passaran per la capital de l'Urgell durant els quatre dies de la Fira.

Quatre espais principals

L'activitat d'aquest dissabte se centra en quatre grans espais. El primer és el Parc de Sant Eloi, on es pot veure la nova producció de Purpusii amb 'En diciembre', i seguirà amb Iceberg, una oda a l'optimisme de Leandre, un dels clowns més internacionals de casa nostra. La programació segueix a la nit amb Vero Cendoya i la seva proposta 'La partida', on la creadora fa dialogar futbolistes i ballarins.

Un altre dels punts forts de programació d'aquest dissabte és Ondara Park, el pol de programació familiar amb espectacles per a tots els públics. La proposta ha començat amb activitat tranquil·la el matí, amb propostes infantils com 'Maüra, filla de la terra' o bé les instal·lacions de Théâtre de la Toupine. A la tarda seguirà amb el circ d'Entredos de la cia Capicua i Manneken's piss, l'estrena de la companyia Campi qui Pugui.

La Plaça Hort del Barceloní acull el tercer passi de 'Compra'm', l'espectacle inaugural d'Insectotròpics que s'ha pogut veure cada nit des de dijous. Un dia més, la companyia oferirà diverses accions en viu que es tradueixen a una gran pantalla on es barreja tot allò que passa dalt de l'escenari.

Finalment, a la Plaça de les Nacions, aquest dissabte tindrà lloc una nova funció de 'Marcel et ses drôles de femmes', que presenten l'espectacle còmic Miss Dolly. A partir de 20:30, se celebrarà una altra sessió d'Urban Nation, pol de programació iniciat l'any passat que està format pe peces breus de dansa urbana, que avui rep Ephrat Asherie Dance, que oferirà un homenatge a Nina Simone, i Ousmane Omari Wiles, ballarí senegalès que connecta la west african dance, el House dance i l'street jazz. Tots ells ballaran acompanyats de Quim Moya, que farà una acció de 'live painting', o pintura en directe.

Quim Moya pinta en directe autoretrats de targarins

Quim Moya, juntament amb Oriol Segon, són els responsables del projecte 'Presents', que ha portat fins a vuit murs de la capital de l'Urgell una desena d'autoretrats de gran format de targarins i targarines. Són una tria dels més de 60 veïns de Tàrrega que van participar al projecte autoretratant-se mentre pensaven en un moment feliç de la seva vida. Aquest dissabte al migdia Quim Moya ha pintat en directe sobre una d'aquestes fotografies de gran format -en què apareix una dona i una nena- situada al costat de la plaça de les Nacions. 

L'artista visual bagenc ha explicat que 'Presents' va sorgir de la voluntat d'experimentar entre la fotografia i la pintura "amb una proposta que ens permetés parlar de territori, entenent que les persones són el principal actiu del territori". D'aquesta manera, el projecte pretén també que els veïns de la ciutat se sentin encara més seva la fira de Teatre. Moya ha afegit que en el moment que els participants es feien la foto "era com una micro obra de teatre amb una intensitat brutal".