El ressò de la Diada, a la premsa internacional

Molts mitjans, prenent agències de notícies, parlen d'una participació d'entre "desenes", "centenars" i "un milió" de persones

Redacció
11 de setembre del 2015
Actualitzat a les 21:48h
La Diada, a «Le Figaro»
La Diada, a «Le Figaro» | Redacció
La premsa internacional ha seguit la manifestació de la Diada i, en comptagotes, ha anat publicant les seves cròniques sobre l'esdeveniment.

La BBC ha publicat dues peces, a més de fer-ne referència a l'informatiu, en la que estima l'assistència en "centenars de milers" i titlla de "gran manifestació" la Via Lliure. Més enllà, comenta que la campanya electoral va començar aquest dijous al vespre i Junts pel Sí -"una coalició independentista"- encapçala les enquestes. També una peça en vídeo.

Al Wall Street Journal, ha col·locat la manifestació de la Diada a la seva portada internacional i titulen "Milers de persones prenen part en una manifestació independentista a Catalunya".

Per la seva banda, Le Figaro publica una reflexió per situar els seus lectors titulada "Catalunya: Un nou estat?". En aquesta, l'enviat especial, Guillaume Lagane, no fa una crònica de la Diada si no que explica que des de principis del segle XXI, els catalans, que són el 15% de la població però aporten el 20% del PIB, s'han anat manifestant. Enguany, "malgrat les diferències polítiques", Mas i Junqueras s'han unit per conformar una "majoria a favor de la independència al Parlament". Més enllà, destaca les últimes enquestes "són favorables" als sobiranistes.

El francès Liberation publica en el seu portal una fotografia de la Via Lliure amb el titular "Els independentistes catalans desfilen en nom de la República" i qualifica la manifestació "d'èxit". El seu enviat especial, François Musseau, assegura que els organitzadors "han aconseguit el seu objectiu: l'avinguda Meridiana, que travessa Barcelona, s'ha convertit en una marea humana, un mosaic de colors representant cadascun dels valors de la virtual República catalana: concòrdia, dignitat, transparència" en "una metàfora del que, segons ells, ha de ser el camí que portarà a la secessió d'Espanya". Liberation compta "almenys un milió" de manifestants.

També en francès, la televisió similar al 324 anomenada BFMTV publica "Monstruosa manifestació a Barcelona per demanar la secessió de Catalunya". En ella, breument de text però acompanyada de vídeo, parla de "centenars de milers de separatistes".



El Corriere della Sera ha publicat una extensa galeria de 78 imatges i una breu crònica d'Associated France Press en la que parla d'una participació de "desenes de milers d'independentistes s'han unit a la Meridiana". A continuació comenta les intencions d'Artur Mas, que començarà la desconnexió de l'estat espanyol per declarar la independència en 18 mesos. "El govern de Mariano Rajoy s'hi oposarà", afegeix.

També la RAI italiana informa que "desenes de milers han sortit al carrer a Barcelona per la festa nacional de Catalunya, que aquest any coincideix amb l'inici de la campanya per unes eleccions regionals en què els secessionistes són els grans favorits". "Una gran multitud, vestida de blanc, ha desbordat la Meridiana, la gran avinguda que creua 5.2 quilòmetres de la capital catalana", es pot llegir al seu portal de notícies.

Al belga Le Soir, la Via Lliure és la primera notícia destacada en portada. "Els independentistes catalans s'aboquen als carrers de Barcelona", titula. "Centenars de milers es manifesten en suport de les llistes que advoquen per la secessió, per a disgust del govern de Rajoy".

"Porta d'entrada a la República catalana: centenars de milers es manifesten per la independència a Barcelona", titula també com a primera notícia destacada el portal de Russia Today. "Unes 500.000 persones s'havien registrat per participar en l'acte pro-independència, però les fotografies i vídeos fan pensar que són molts més els que han inundat els carrers de Barcelona", informa.

Altres mitjans

Reppublica: "Els separatistes surten al carrer per la Diada, en milers"

Die Welle: "Els independentistes es manifesten per la independència"

 

Els vídeos més espectaculars de la Via Lliure a la República Catalana

El ressò de la Diada Nacional, a la premsa internacional

Totes les notícies de la Via Lliure a la República Catalana

FOTOS Les impressionants imatges aèries de la Via Lliure a la Meridiana

Totes les galeries de fotos de la Via Lliure a la República Catalana

Totes les galeries de fotos de la Diada Nacional arreu del territori