Clam a Balaguer a favor de la immersió

Mig miler de persones es manifesten a la capital de la Noguera contra l'augment de les hores en castellà | L'AMPA del centre alerta de l'efecte crida que pot tenir aquesta petició, si bé demana no criminalitzar la família

Àlvar Llobet
07 de setembre del 2015
Actualitzat el 08 de setembre a les 0:57h
Mig miler de persones s'han mobilitzat aquest dilluns
Mig miler de persones s'han mobilitzat aquest dilluns | Àlvar Llobet

Centenars de persones de l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer s'han manifestat aquest dilluns a favor de la immersió lingüística després que una família del centre hagi demanat l'augment de les hores de llengua castellana, una sol·lictud que avala el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que comportarà el doble d'hores lectives de llengua castellana en dos cursos. 

El president de l'AMPA, Quico Escolà, ha lamentat la situació que viu actualment l'escola, i ha alertat de l'efecte crida que pot provocar aquesta sol·licitud. Escolà ha apuntat en aquest sentit que hi ha més famílies al centre que ja han mostrat també la seva voluntat de demanar un augment de les classes en castellà, si bé ha evitat criminalitzar la família que ha tramitat aquesta petició "perquè la llei els empara".

En aquest sentit, el president de l'AMPA considera que els pares que van matricular els seus fills al centre patiran un ''engany'' ja que quan els van apuntar ho van fer amb unes ''condicions pactades d'immersió lingüística'' i ara els han canviat les condicions, fet que ha qualificat ''d'inadmissible''.

La sentència del TSJC, "injusta"

Durant l'acte s'ha llegit un manifest escrit pel professor balaguerí Rafel Molina, que ha posat èmfasi en la injustícia que suposa la sentència del TSJC, que avala que la voluntat d'una sola família passi per damunt dels criteris de la resta de pares. 

Diversos regidors de l'Ajuntament de Balaguer i docents d'altres centres de la ciutat han assistit a la mobilització, on també ha pres la paraula un exalumne del centre, Kevin Domínguez, que ha argumentat que l'ensenyament en català no afecta les competències dels alumnes. 

''Fins i tot el meu fill que farà P-5 ho veu una cosa incoherent''

En Joan Ramon Farré és el pare d'un nen que farà P-5 amb un dels alumnes que els seus pares han demanat més castellà a l'escola. Ha explicat que quan li han dit al seu fill el motiu de la protesta a la que havien d'anar aquesta tarda els ha dit que ell ja en sap de comptar fins a 10 en castellà i que ho veu com una cosa 'incoherent'