FiraTàrrega programa un 80% dels espectacles en espais urbans

Hi participen 54 companyies, amb 30 estrenes i 248 passis en un total de 25 espais d'actuació

per ACN, Tàrrega | 1 de setembre de 2015 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto de família d'algunes de les companyies que participen a FiraTàrrega Foto: Pere Francesch


Les arts de carrer "manen" en la nova edició de FiraTàrrega, que tindrà lloc a la capital de l'Urgell del 10 al 13 de setembre. Així ho ha manifestat el seu director artístic, Jordi Duran, aquest dimarts en la presentació oficial de la programació del certamen al Departament de Cultura. En total, són 25 espais d'actuació, 248 passis, 54 companyies de les quals un 80% són arts de carrer. Una de les novetats d'aquesta edició de la fira serà una primera jornada amb tres grans espectacles, els dels mexicans Vaca 35, la companyia Sharon Fridman i l'espectacle inaugural de FiraTàrrega 2015 'Compra'm', a càrrec d'Insectotròpics.


Acompanyat pel director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas i l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, Duran ha manifestat que l'ADN de FiraTàrrega "està fet d'espai públic" i el certamen s'encarrega de "vetllar per la salut, la promoció i visibilitat del que es fa Catalunya i arreu".

En aquest context, el director artístic ha dit que la programació és "una experiència. Volem que el públic visqui el fet escènic més enllà de la recepció passiva que té quan va a una sala convencional. Arts escèniques que toquen i el que ens passa". Duran també ha manifestat que un 77% dels espectacles són per a tots els públics.


La programació de FiraTàrrega és un espai generalista i multidisciplinari. Es fonamenta sobre dues línies d'acció: les arts de carrer -disciplina majoritària-, i les arts del moviment i el teatre de text a la programació de sala. Una de les novetats d'aquest 2015 serà una primera jornada amb tres grans espectacles. Al migdia, per escalfar motors, els mexicans Vaca 35 exhibiran la seva nova peça "Cuando todos pensaban que habiamos desaparecido", una experiència escènica que mescla gastronomia, ficció teatral i realitat. A la tarda, la companyia Sharon Fridman obrirà la programació del pavelló Sant Josep amb 'Caída libre', una coreografia poderosa i elegant inspirada en la societat occidental contemporània, en la relació de germanor que s'estableix entre les persones en temps de crisi.

I a la nit serà el torn per l'espectacle inaugural a càrrec dels Insectotròpics, amb 'Compra'm', una experiència de cinema en viu de gran format que planteja una reflexió sobre la felicitat i els seus límits. El muntatge farà una relectura del mite grec de la Caixa Pandora a través de la música, la pintura, el teatre i vídeo en directe. Insectotròpics utilitza la Caixa de Pandora com una metàfora dels temps actuals en una obra que també tracta sobre la recerca de la felicitat i debat sobre la idea de la societat del consum. Aquesta és una producció multidisciplinària en 'live cinema' dels Insectotròpics, acompanyats de la música atàvica de Tullis Rennie i el duet Za! i l'escenografia de Jordi Queralt.


A més, entre els noms indispensables de la secció oficial destaquen la presència de les noves creacions de Leandre (Catalunya), Marga Socias (Catalunya), Dorrance Dance (EUA), Company Chameleon (Regne Unit), Cortez-Fontán (Argentina), Teatro Necessario (Itàlia), En Diciembre (Catalunya), Cia. La Rueda (Catalunya) o bé de [Los números imaginarios] Ensamble del Pastor Bobo (Espanya). Així mateix, dins la secció oficial s'inclou també Urban Nation, un espai dedicat a la dansa urbana coproduït entre FiraTàrrega i el festival novaiorquès Summerstage. El programa integra noms com ara Ousmane Wiles (EUA), Ephrat Asherie (EUA), Cia Dani Pannullo (Espanya), Quim Moya (Catalunya).


Programa obert

El Programa Obert és un dels cinc apartats que conformen la programació de FiraTàrrega. La secció agrupa les propostes de les empreses privades de management, amb un caràcter lúdic i d'entreteniment, que s'adrecen al públic familiar i als amants del teatre de carrer i l'animació. D'aquesta manera, FiraTàrrega aposta per la participació directa de l'empresa privada per tal de dinamitzar el sector. Enguany, un total de 10 companyies formen el Programa Obert, que compta amb la participació directa i la complicitat de les empreses de management i entreteniment La Maleta dels Espectacles i 23 Arts, que gestionaran espais on s'hi podran veure titelles, tallers, circ, instal·lacions, entre altres propostes.

Vaca 35 i 'Íntims'

"El que veurà és una experiència de gastronomia escènica", ha dit Damián Cervantes, director del muntatge 'Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido' dels mexicans Vaca 35. Una obra que, com ha explicat Cervantes en declaracions a l'ACN, es basa tot en el menjar en una obra on "es cuinarà i es parlarà d'experiències personals i socials i de l'encreuament entre Mèxic i Espanya que és indivisible". En aquest context, Cervantes ha ressaltat que FiraTàrrega és "increïble. És una oportunitat molt gran, ja vam venir el 2013 i ens va anar molt bé".

Iván Morales, director 'Wasted', de la companyia dels lleidatans Íntims, ha declarat que l'obra tracta sobre tres joves de 25 anys que "passen una nit de festa amb la diferència que aquesta és el desè aniversari de la mort d'un dels seus amics i això els dóna peu a pensar en el futur i canviar". Ha recalcat que planteja uns temes perfectes per ser plantejats en teatre.

"Tornar a estar a FiraTàrrega és una segona oportunitat que rebem amb moltes ganes", ha assenyalat Isaac Baró de la companyia Íntims. Ha destacat que són una companyia que va néixer fa uns tres anys i que té "moltes ganes d'explicar coses" i de ser visibles en "aquest panorama que a vegades està centralitzat en Barcelona". Ha reivindicat les seves ganes i ànims per fer-se un espai.
 

 

Participació