El vent fa caure fins al 30% de peres i pomes del Pla d'Urgell

La tempesta ha fet caure fruita a moltes explotacions ja castigades per les pedregades

Peres caigudes al terra per la força de vent a Vila-sana
Peres caigudes al terra per la força de vent a Vila-sana | Oriol Bosch
ACN
01 de setembre del 2015
Actualitzat a les 18:57h

El vent de la tempesta d'aquest dilluns ha fet caure entre el 5 i el 30% de pomes i peres que encara quedaven per collir a diversos punts del Pla d'Urgell. Un dels municipis més afectats ha estat Golmés, que aquesta campanya ja havia patit pedregades. Ahir les ràfegues de vent van arribar als 90 quilòmetres per hora i van fer caure els fruits més madurs dels arbres, sobretot de poma Golden, que tot just s'ha començat a collir.

La majoria d'agricultors afectats no faran peritatge perquè l'assegurança té una franquícia del 30% i per tant no els sortiria a compte cobrar-la. Per aquest motiu, es donaran pressa a collir el que ha quedat als arbres davant la previsió de més tempestes aquesta setmana. La tempesta es va aproximar a Ponent provinent de l'Aragó pels volts de quarts de nou del vespre d'ahir dilluns. Tot i que durant uns moments va semblar que es desplaçava cap al nord, la zona del Pla d'Urgell es va acabar veient afectada per les fortes ratxes de vent que van arribar als 90 quilòmetres per hora, segons ha assenyalat el tècnic de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de Golmés, Manel Aixut. En aquest sentit, ha assenyalat que com que la fruita està a punt de collir, sobretot en la varietat de poma Golden i les peres que encara queden per collir, van caure els fruits més madurs.

Segons Aixut, a Golmés l'afectació se situa entre un 5 i un 30% i se n'han escapat les varietats més tardanes com les pomes Fuji. Aixut ha destacat que ''més de la meitat'' del terme de Golmés ja estava castigat per la pedra aquesta campanya, per tant, la ventada ha acabat de perjudicar la producció dels pagesos d'aquest municipi.

Al municipi veí de Vila-sana, un altre productor, Josep Llanes, es lamentava que tot just dilluns a la tarda van començar a collir la pera ercolini d'una finca que s'ha vist castigada pel vent amb una caiguda de producció d'entre el 30 i el 40%. Llanes ha dit que s'havien ''escapat'' de la pedregada del mes passat però ahir al vespre el vent va ser ''molt violent'' i aquest dimarts al matí s'han trobat part de la producció de pera al terra.

La majoria de pagesos afectats per aquesta ventada no peritaran els danys, en cas que tinguin assegurança, ja que hi ha una franquícia del 30% i per tant els surt més a compte collir el més aviat possible el que ha quedat als arbres per portar-ho a les càmeres i estalviar-se així possibles futures afectacions davant la previsió de més tempestes al llarg dels propers dies.