Localitzen a Lleida les restes d'un carrer d'època jueva del qual no se'n sabia res

La Paeria estudia deixar al descobert les excavacions arqueològiques de la zona on residia la comunitat jueva de la ciutat

Imatge del carrer nou descobert
Imatge del carrer nou descobert | Salvador Miret
ACN
25 d'agost del 2015
Actualitzat a les 20:06h
Els treballs de recuperació de l'espai públic que ocupava l'antic call jueu de Lleida avancen a bon ritme. Així ho ha explicat l'alcalde accidental de la ciutat, Joan Gómez, la visita que ha fet aquest dimarts als treballs i a les excavacions arqueològiques que s'estan duent a terme a l'entorn de la cuirassa, que comprenia des del segle XII a l'XV la comunitat jueva de Lleida i que abastava un espai de 4.860 metres quadrats limitats pels carrers Cavallers, costa del Jan, Dolors i Companyia.   

El projecte de recuperació de l'antic call jueu, promogut per l'Ajuntament de Lleida, vol posar en valor l'entorn de la cuirassa pel seu contingut històric, constructiu, arqueològic i afavorir i potenciar l'activitat turística del Centre Històric en particular i de Lleida en general.

Gómez ha explicat que la recuperació del call jueu suposa recuperar part de la història de la ciutat i pretén posar en valor que la capital del Segrià va comptar fins al segle XV amb la comunitat jueva més important de Catalunya, després de la de Barcelona, la qual va conviure amb les comunitats cristiana i musulmana. L'objectiu del projecte és fer visitable la zona que ocupava la comunitat jueva de Lleida i sumar un nou atractiu turístic a la ciutat. 

Les excavacions arqueològiques han permès localitzar les restes d'un carrer de la comunitat jueva que residia a Lleida i del qual se'n desconeixia l'existència. Així mateix, durant els treballs també s'han localitzat diferents peces com ara un fragment d'un janukia, una peça petita d'un canelobre típic jueu, entre altres. Joan Gómez ha destacat la dificultat que suposa conèixer què hi havia a la zona que ocupava la comunitat jueva de Lleida ja que "les troballes que estan apareixent estan per sota del nivell del terra i en alguns casos a 6 metres de fondària".             

En l'aspecte urbanístic, la setmana passada es va enderrocar l'edifici situat al carrer Maranyosa 4, i aquesta setmana han començat els treballs manuals previs a l'enderroc del número 3 del carrer dels Dolors.     

Instal·lació de l'ascensor de comunicació entre el carrer Major i la plataforma superior de l'àmbit del Seminari 

En el marc del projecte es finalitzarà la instal·lació de l'ascensor de comunicació entre el carrer Major i la plataforma superior de l'àmbit del Seminari com a complement mecànic de l'actual itinerari amb escales de la costa del Jan. També s'habilitarà un recorregut accessible, amb pendents moderades des de l'arribada del nou ascensor fins a la connexió del carrer Maranyosa amb Cavallers i es reurbanitzarà la plataforma del Seminari amb l'objectiu d'obtenir una peça important per a la instal·lació d'equipaments i jocs d'infants i/o alguna activitat associada a la iniciativa 'Solars Vius'.

L'actuació a tot l'àmbit també preveu la reurbanització del carrer Sant Cristòfol, en el tram comprès entre el carrer Cavallers i l'antic carrer del Seminari, per tal d'adaptar el perfil longitudinal a un recorregut que permeti una utilització més còmoda i amable del vial, tenint en compte l'important desnivell que ha de salvar; la reurbanització del carrer dels Dolors, adaptant-lo a la implantació del nou recorregut proposat des de l'ascensor fins al carrer Maranyosa; la reurbanització de carrer Maranyosa -tot reperfilant el seu entroncament amb el carrer Cavallers- alhora que s'adapten les seves rasants en el tram de pujada cap el carrer Companyia.

Amb la rehabilitació de l'espai urbanístic on se situava el call Jueu també s'ampliarà la secció del carrer Companyia amb la construcció d'una vorera arbrada de 2,30 metres d'amplada al costat sud, en contacte amb la nova plaça i talús enjardinat. Hi haurà tractament amb criteris homogenis dels nous espais verds resultants, amb plantacions arbustives adaptades a les especials condicions dels talussos resultants i a les condicions climàtiques del lloc.

El termini d'execució de les obres, amb un pressupost de 730.000 euros, és de sis mesos. En total, el Pla territorial de Foment del Turisme en el qual està inclòs el call jueu de Lleida té un pressupost global d'1,5 milions d'euros, dels quals 500.000 els aporta la direcció general de Turisme de la Generalitat.