Un pagès d'Alcarràs tira 82 tones de préssecs perquè li surt més a compte que collir-los

Es tracta de la mesura de la ''no collita'', que s'aplica per primer cop a l'Estat i consisteix en destruir la fruita a la mateixa finca per pressionar les distribuïdores

Els préssecs, al terra
Els préssecs, al terra | Oriol Bosch
À.Ll / ACN
24 d'agost del 2015
Actualitzat a les 20:32h

Un pagès d'Alcarràs ha aplicat per primera vegada a l'Estat un sistema de retirada de producció de fruita, com és el que es fa per destinar-la a sucs per beneficència, però que en aquest cas és molt més dràstic i fins i tot difícil de comprendre, com és el de la no collita. És a dir, tot i que els préssecs estan en bones condicions, amb uns calibres excel·lents, els treballadors s'han dedicat a fer-los caure de forma voluntària per després aixafar-los tots amb una piconadora i aquests esdevinguin adob orgànic per la finca.

Per inversemblant que sembli, al pagès li resulta més econòmic portar a terme aquesta mesura que collir la fruita, pagar el sou als temporers i portar-la a càmera per ser comprada a un preu baix per les grans distribuïdores comercials. David Borda, de JARC, ha dit que això vol seu un missatge als gerents d'aquestes grans cadenes europees, que serveixi per marcar una línia roja de preu que indiqui que a partir d'aquest, el pagès està disposat a no entrar fruita als supermercats.

Segons Borda, tirar la fruita a terra li costa al pagès 2 cèntims, i collir-la, en canvi, 6, per la qual cosa, s'estalvia 5 cèntims que aplicat als 20 que cobra pel peritatge inclòs en la mesura de retirada de fruita del mercat, li resulta un guany indirecte de 25 cèntims el quilo. ''Sap molt greu haver-ho d'aplicar'' perquè la mesura representa tot el contrari del que busca el pagès durant to l'any, és a dir, vendre la seva fruita al mercat, però així, ''els diners van a parar directament al pagès'' i amb 3 o 4 dies es pot tirar endavant i tenir-ho tot enllestit.

JARC ha remarcat que amb aquesta acció, a la qual s'ha acollit aquest pagès d'Alcarràs i un altre de la zona, es vol fer pressió política de manera que confien que amb les imatges d'aquest dilluns n'hi haurà prou perquè es produeixi un gir en la tendència de les darreres setmanes dels grans distribuïdors i els responsables polítics europeus. ''El pagès està disposat a aplicar la no collita'', ha dit Borda, que ha lamentat que enguany és diferent de l'estiu passat, quan amb el veto rus i la crisi de preus hi havia excés d'estoc, però ara hi ha més demanda que oferta i el que ha acabat passant és que la ''negligència comercial'' fa que es vulgui pagar per sota de cost.

El ''cor en un puny'' al veure la destrucció de la fruita que ha costat un any de feina

El pagès Robert Jaimejoan ha assegurat que aquest dilluns té el ''cor en un puny'' al veure com es destrueix tota la fruita que li ha costat un any de feina. Això no obstant, assegura que la no collita és, de totes les mesures de reiterada, la ''més benvinguda'' ja que les altres compten amb despeses que es carreguen al productor.

Jaimejoan ha explicat també a tall anecdòtic que ha estat complicat explicar als seus treballadors, majoritàriament subsaharians, que la seva feina d'avui era tirar tots els préssecs de l'arbre. No ho entenien, ha dit, i fins i tot s'han arribat a pensar que el seu sou estava en perill. Molts d'ells porten mesos amb el pagès i també han estat treballant en totes les fases de creixement dels fruits com són l'esporga o l'aclarida dels arbres.

El Ministeri d'Agricultura va incrementar el passat dia 18 d'agost fins a les 38.400 tones els préssecs i nectarines a ser retirats del mercat per ser transformats en suc per a beneficència. La mesura serveix per pal·liar les dificultats de mercat i les repercussions del veto rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea.