La temporada de bolets comença més tard per la calor intensa i la sequera de principis d'estiu

Segons els experts, el més important per tenir una bona campanya és que plogui i que baixin les temperatures nocturnes

per ACN, Solsona | 21 d'agost de 2015 a les 16:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Uns boletaires del Solsonès mostren els bolets que han trobat en una imatge d'arxiu Foto: ACN


La calor intensa i la sequera del mes de juliol han fet que la temporada de bolets comenci més tard del que és habitual. L'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez, ha explicat que, tot i ser un any tardà, "encara som a temps que hi hagi una bona temporada". El més important, segons Martínez, és que plogui i que baixin les temperatures, sobretot les nocturnes. Aquest mes d'agost ja han començat a sortir els primers bolets principalment a la part nord-occidental de Catalunya i s'han pogut trobar espècies com ceps o rossinyols. Encara que el temps acompanyi a partir d'ara, Martínez avisa que "no serà una temporada excel·lent".


La climatologia és un factor clau per fer que una temporada de bolets sigui bona o no i, de moment, no ha acompanyat. "L'absència de pluja a la primavera i l'augment de la temperatura a l'estiu, ha fet que no hi hagués la fructificació habitual", ha assenyalat Martínez. Tot i així, ara es comencen a trobar bolets sobretot a comarques com el Pallars, l'Alta Ribagorça, a la Vall d'Aran o a certes zones del Solsonès i el Berguedà. "Aquests han sortit de cop i no ens ho esperàvem", ha afirmat Martínez. En aquests casos, els exemplars no han esperat els 21 dies després de les pluges per sortir.

L'expert en micologia del CTFC ha manifestat que, perquè hi hagi una bona temporada, cal que plogui de manera freqüent i que baixin les temperatures. Martínez ha ressaltat que cal un descens sobretot a la nit perquè "ara no baixaven i els insectes tenien molta activitat, el que pot provocar que hi hagi bolets amb menys qualitat". L'expert en micologia també ha recordat que cal que les pluges estiguin molt repartides per poder tenir una producció equilibrada a tot el territori. Entre les espècies que ja es poden trobar hi ha els ceps, els rossinyols i, en menys quantitat, rovellons, pinetells i pebrassos.

L'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Juan Martínez, al seu laboratori amb alguns dels primers exemplars d'aquesta temporada de bolets Foto: ACN

 

Participació