Agricultura incrementa fins a les 38.400 tones els préssecs i nectarines per a sucs

La mesura vol servir per pal·liar les dificultats de mercat i les repercussions del veto rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea

per ACN , Lleida, 20 d'agost de 2015 a les 10:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El director general d'Alimentació visitant una empresa autoritzada per a la transformació de sucs Foto: ACN


El Ministeri d'Agricultura ha autoritzat l'increment en 18.400 tones de préssecs i nectarines que podran ser retirats del mercat per a la seva transformació en suc per a beneficència i amplia així el topall de retirades autoritzat el 10 de juliol fins a les 38.400 tones per a aquestes varietats de fruita.


El ministeri ha decidit aprovar aquesta mesura excepcional "per pal·liar les dificultats de mercat i les repercussions del veto rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea" tal com demanava el sector productor i el Departament d'Agricultura. L'ampliació s'ha adoptat davant l'esgotament de la quantitat inicialment prevista i es manté el 30 de setembre com a data final per a les retirades.

Des del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient consideren que aquest augment del topall màxim per a retirades de préssecs i nectarines fins a les 38.400 tones "no suposarà una distorsió del mercat de sucs", segons les informacions proporcionades per la pròpia indústria.

Un cop feta la retirada, els productors podran lliurar dels préssecs i nectarines a les entitats benèfiques, en el marc del Reglament Delegat de la Comissió Europea de mesures excepcionals d'ajuda als productors de fruites i hortalisses per fer front a la pròrroga del veto rus. Així mateix, aquestes entitats tancaran contractes amb la indústria per obtenir suc o nèctar d'aquests productes. De la quantitat lliurada, una part s'utilitzarà com a pagament en espècie per a les despeses de transformació.Aquest reglament comunitari dóna resposta a les constants sol·licituds que s'han fet des de l'abril des del Ministeri d'Agricultura a la CE per ampliar l'aplicació de les mesures sobre el veto rus.  Aquesta normativa, juntament amb l'obertura d'un contingent per al pagament en espècie dels costos de transformació de préssecs i nectarines, "són claus per dotar als productors d'un instrument que els ha de permetre millorar les seves cotitzacions", segons fonts ministerials.

JARC critica que l'increment de la quota per a retirades "només beneficiï a la indústria"


Després de conìxer l'anunci de l'increment de la quota de retirades de préssecs i nectarines, des de l'organització agrària JARC-COAG han criticat "la demagògia que estan fent des del ministeri sobre aquestes mesures". Segons el sindicat, "a l'únic que beneficien és a la indústria, que disposa de 38.400 tones de fruita per fer suc de manera gratuïta, i perjudica greument a l'agricultor, ja que no necessitaran anar a comprar aquesta fruita o la pagaran a un preu que no cobrirà els costos de la recollida".

Des de JARC lamenten "ser els únics que denuncien aquesta situació, en una època tan dolenta per al sector de la fruita dolça" i recorden que els productors "son professionals agraris i no ONG's!".

 

Participació