Tres parelles de voltor negre fan la seva posta a la Reserva de Boumort

L'any 2010 es va aconseguir criar per primer cop un poll de voltor negre a Catalunya en més de 100 anys.

Redacció
11 de març del 2011
Un exemplar de voltor negre dels alliberats a Boumort.
Un exemplar de voltor negre dels alliberats a Boumort.
Un exemplar de voltor negre dels alliberats a Boumort.

El primer poll de voltor negre va néixer l'any passat a la Reserva Nacional de Boumort (Pallars Jussà). És un fet que no s'havia produït des de feia més de 100 anys, quan els voltors van desaparèixer d'Europa. El 2007 es va iniciar el projecte de reintroducció del voltor negre amb l'objectiu principal de recuperar el voltor negre com espècie reproductora als Pirineus. Entre finals de febrer i començament de març han post tres parelles de voltors i s'espera que una quarta ho faci els propers dies. Amb aquests resultats es comença a consolida la primera colònia de voltor negre als Pirineus en moltes dècades, amb 4 parelles estables i 20 individus estabilitzats a la zona de reintroducció. La primera parella (Pessonada i Hortó) van fer la posta el passat dia 22 de febrer, la segona parella (Menta i Mario) feien el mateix el dia 25 de febrer i la parella més veterana (Perla i el Portell) posava els ous el dia 1 de març. Totes les parelles estan nidificant en plataformes artificials, ampliades amb material que ells mateixos han anat aportant i ho continuen fent en cada relleu. La quarta i més recent de les parelles, la Bruna i el Corneli, continuen visitant emplaçaments dins del seu territori. En aquesta zona de Boumort continuen apareixent i sedimentant voltors negres francesos (2 en aquests moments) i exemplars ibèrics dispersius.

La recuperació demogràfica d'un ocell d'aquesta envergadura a banda i banda de la serralada del Pirineu ha estat possible gràcies a l'esforç d'entitats, organitzacions i, sobretot, les persones responsables de fer el seguiment del pla, que s'han abocat durant els dos darrers anys en la consecució d'un mateix objectiu: la reintroducció d'una espècie extinta en un passat recent, com és el cas del voltor negre.

En aquests moments el Pirineu català esdevé l'única regió europea on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de voltors del continent: trencalòs, voltor negre, aufrany i voltor comú, cosa que constitueix un valor afegit d'atracció per a l'ecosistema i per al desenvolupament sostenible de la zona. A més, també hi crien altres rapinyaires carronyaires com els milans reial i negre, amb la qual cosa la comunitat d'aquests ocells rapinyaires que s'alimenten d'animals morts (i contribueixen a controlar les malalties que afecten els ramats i altres espècies) és la més completa i biodiversa d'Europa.

Projecte de reintroducció

Els objectius principals del projecte són recuperar el voltor negre com espècie reproductora als Pirineus, (desapareguda des de la segona meitat del segle XIX) i que aquesta població reforci el vincle entre les poblacions ibèrica i francesa, augmentant així la variabilitat genètica. Una vegada assolits aquests objectius, el Pirineu català serà l'únic lloc a Europa on coincideixin de manera habitual, les quatre espècies de voltors d'aquest continent (voltor negre, voltor comú, trencalòs i aufrany)

El projecte de reintroducció del voltor negre a Catalunya té com àrea d'actuació el Prepirineu català. Els dos punts d'alliberament són la Reserva Nacional de Caça de Boumort, gestionada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i la Muntanya d'Alinyà pertanyent a l'Obra Social de Caixa Catalunya. Compta a més amb la participació de GREFA (Grupo para la Recuperación de la Fauna autóctona y sus Hábitats), la col.laboració de la Junta de Extremadura (C.R. de Los Hornos), el patrocini de REE (Red Eléctrica de España) i l'ajuda de la Associació d' Amics del Centre de Fauna de Vallcalent (TRENCA).