Isil i Bagà fan pinya perquè les falles siguin declarades Patrimoni de la Humanitat

El poble del Pallars Sobirà acull una exposició sobre la festa berguedana de la Fia-faia

Aida Morales
17 d'agost del 2015
Actualitzat a les 9:59h
Desenes de faies s'encenen a la foguera de Sant Julià de Cerdanyola
Desenes de faies s'encenen a la foguera de Sant Julià de Cerdanyola | Pere Gendrau

Desenes de faies s'encenen a la foguera de Sant Julià de Cerdanyola Foto: Pere Gendrau


Amb l'objectiu de sumar esforços i fer pinya en el procés que han començat a emprendre les falles de Catalunya per ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, la Fia-faia de Bagà i la de Sant Julià de Cerdanyola han fet parada a Esterri d'Àneu per explicar la seva història i sumar esforços. En aquest sentit, l'arxiver del Berguedà, Xavier Pedrals, acompanyat per l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, i el regidor de joventut, Lluís Casas, es van desplaçar aquest divendres fins al municipi del Pallars Sobirà per tal de trobar-se amb els seus dirigents i inaugurar una exposició sobre aquesta festa. 

El lloc de trobada va ser l'Ecomuseu o Casa Gassià d'Esterri, on el públic interessat en la tradició fallaire es va aplegar per conèixer la situació de les falles del Berguedà, que commemoren els solstici d'hivern. Per començar, la presidenta de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alòs, Sofia Isús, va realitzar una introducció explicant la vinculació entre les falles d'Isil i Bagà, i va donar dades sobre els orígens d'aquesta festa mil·lenària, i de la importància del foc per a les societats ancestrals. 

Acte seguit, Viso va remarcar la “tossudesa” dels pobles a l'hora de no deixar perdre aquesta tradició, que al Berguedà només es troba a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola, i va posar en valor el fet de ser considerada Festa Patrimonial d'Interès Nacional de Catalunya. No obstant això, va remarcar que el proper pas està a mans de la UNESCO.

Història

Xavier Pedrals va realitzar, durant la presentació de l'exposició, una breu explicació sobre la història d'aquesta tradició. Principalment, va remarcar la dicotomia entre l'origen pagà i l'adaptació cristiana de la festa, i va parlar de l'etimologia de “Fia-faia”. 

Durant el seu torn, va projectar un vídeo, en què els interessats també van poder veure les modificacions que ha tingut la festa fins l'actualitat, tant pel que fa al seu desenvolupament, com al ball o altres característiques que l'acompanyen, i va remarcar les diferències entre la Fia-faia de Bagà i la de Sant Julià de Cerdanyola.