Ipcena reclama que es visualitzi el tancament de l'aeròdrom d'Alfés

L'entitat ecologista demana aquesta mesura per evitar les confusions dels pilots que no n'estiguin assabentats

per ACN, Lleida | 12 d'agost de 2015 a les 17:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'aeròdrom ha estat clausurat Foto: ACN


L'entitat ecologista Ipcena ha enviat una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en què li demana l'aplicació de mesures per tal que es faci visible el tancament de l'aeròdrom d'Alfés (Segrià), clausurat oficialment des del 3 d'agost passat, per tal d'evitar la confusió d'aviadors que no n'estiguin assabentats i pretenguessin fer-ne ús. En aquest sentit, Ipcena també reclama la retirada de la senyalització vertical de carretera que indica la ubicació de l'aeròdrom. Així mateix, l'entitat ecologista proposa reconvertir part de les instal·lacions en un centre d'interpretació dels espais de secà, que integri també els aspectes de memòria històrica que demana l'Ajuntament d'Alfés.

Ipcena ha demanat per carta al Departament de Territori i Sostenibilitat que prengui mesures per tal que es faci visible el tancament de l'aeròdrom d'Alfés i així "evitar confusions, usos il·legals d'instal·lacions tancades i incidents i accidents, que podrien tenir conseqüències en la preservació de l'espai natural". Així mateix, l'entitat també reclama la retirada de "tota la senyalització vertical de carretera que indica l'aeròdrom" instal·lada per Territori i Sostenibilitat pel a partir de l'aprovació de l'anterior Pla d'Aeroports.L'entitat ecologista manifesta la seva satisfacció pel tancament definitiu de 'aeròdrom d'Alfés, en compliment d'una resolució del TSJC, ratificada posteriorment pel Tribunal Suprem, ja que "permetrà a partir d'ara dedicar aquest espai natural estèpic extremadament singular a realitzar únicament tasques de recuperació conservació de la seva biodiversitat". A més, des de l'entitat consideren "que seria necessari planificar l'excussió de les mesures ambientals del seu pla d'usos i gestió que permetin junt amb espais propers com a Mas de Melons potenciar la conservació i augmentar la sensibilització de la població vers als espais naturals estèpics". 

En aquest sentit, l'entitat proposa reconvertir part de les instal·lacions de l'aeròdrom en un centre d'interpretació dels espais naturals de secà, "que integri també els aspectes de memòria històrica que demana l'Ajuntament d'Alfés".


Per tal que aquestes reivindicacions es duguin a terme "amb les millors condicions", Ipcena considerari positiva la constitució d'un consell de gestió format per institucions i moviments socials "que esdevingui una eina de participació i col·laboració que permeti assolir millor els objectius de gestió d'aquests espais". L'entitat estén la mà a Territori i Sostenibilitat per tal de col·laborar amb el departament en aquestes i altres propostes per a la conservació de l'entorn natural que envolta l'antic aeròdrom.

 

Participació