Unió de Pagesos, JARC i Asaja reclamen mesures urgents davant la crisi de preus de la fruita dolça

Els sindicats es manifestaran aquest divendres a Lleida per denunciar el "poder d'extorsió" que exerceix la gran distribució centreeuropea | Les organitzacions demanen fer boicot als establiments de capital estranger

Pere Roqué, Xavier Gorgues i David Borda, presentant la manifestació d'aquest divendres a Lleida
Pere Roqué, Xavier Gorgues i David Borda, presentant la manifestació d'aquest divendres a Lleida | ACN
Agències / Elvira Vilardell
06 d'agost del 2015
Actualitzat el 07 d'agost a la 1:33h
Unió de Pagesos,JARC-COAG i Asaja es manifestaran aquest divendres a les onze del matí a Lleida per denunciar el "poder d'extorsió" que exerceix la gran distribució centreeuropea, a qui responsabilitzen de la crisi de preus que està vivint el sector de la fruita dolça.

Els sindicats reclamen mesures urgents a l'estat espanyol i Brussel·les per sancionar aquelles grans superfícies que promouen la venda a pèrdues de productes agraris i que pressionen els preus en origen a la baixa. A més, les organitzacions demanen als consumidors que no comprin fruita d'establiments de capital estranger, una crida que intensificaran si no se'ls escolta, segons ha explicat el responsable del sector de la fruita dolça d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, a Nació Digital.

L'organització considera que el manteniment dels preus baixos en origen, en una situació de manca d’estocs, només s’explica per la presumpta situació d’abús dels principals operadors de la gran distribució centreeuropea, els quals condicionen el mercat per mantenir els elevats marges de benefici que van aconseguir l’any passat.

Actualment els preus d'origen de calibres grans se situen entre els 55 i els 60 cèntims. El seu cost de producció és de 35. "Al pagès només li queden 20 cèntims. Ens compren a unes quantitats que no ens permeten guanyar-nos la vida", denuncia Gorgues. Segons el responsable d'Unió de Pagesos els preus haurien d'augmentar un 40%, ja que del contrari arribarà un moment "en què només cobrirem costos de producció i no podrem fer inversions".

Per aquests motius, el sindicat també estudia denunciar davant de les autoritats alemanyes les cadenes de distribució Lidl i Aldi, les quals estarien pressionant els preus a la baixa, incomplint les normes de la competència.

JARC, Asaja i UP agraris recorden que el sector de la fruita dolça dóna feina a 24.000 persones a Catalunya i a 6.000 productors, llocs de treball que es podrien perdre segons adverteixen els sindicats, si no es posen solucions a l'actual crisi de preus.