«Junts pel Sí» s'embarranca a Lleida

La decisió del nom que encapçalarà la llista unitària a la demarcació s'endarrereix | Persones properes a Mas han posat sobre la taula el nom del lingüista Sebastià Serrano, però el secretisme és total | ERC s'encarrega de buscar el segon candidat, i aposta una dona que sigui del Pirineu

Àlvar Llobet
27 de juliol del 2015
Actualitzat el 28 de juliol a les 0:06h
La candidatura "Junts pel Sí" ha de resoldre encara un interrogant. El té a les terres de Lleida. Un cop fet públics els noms dels caps de cartell de les tres altres demarcacions catalanes, la llista independentista ha embarrancat a Ponent i al Pirineu, on cada dia que passa augmenten els rumors i la nòmina d'aspirants a liderar la candidatura.

Els candidats que van sonar per Lleida just després que es constituís la llista unitària han anat perdent pistonada en els darrers dies fins al punt que, des de CDC i ERC, ja se'ls dóna per pràcticament descartats. Xavier Eritja, president d'Òmnium Cultural, i Dolors Ciutat, líder de l'ANC a la demarcació, encaixen poc amb el perfil mediàtic dels altres tres candidats escollits, Raül Romeva a Barcelona, Lluís Llach a Girona i Germà Bel a Tarragona, de manera que, ara com ara, es fa difícil pensar que puguin ser ells els líders d'aquesta llista.

Tot i que ha de ser un nom que generi consens, la responsabilitat de "fitxar" el primer candidat lleidatà de "Junts pel Sí" recau en Convergència Democràtica de Catalunya, que pentina el territori per trobar una cara coneguda. Segons ha pogut saber NacióLleida, persones molt properes al president de la Generalitat, Artur Mas, han posat un nom sobre la taula; Sebastià Serrano, popular lingüista nascut a Bellvís. L'aposta Serrano, assegura un exalt càrrec de la Generalitat, ha agafat força en els darrers dies, si bé l'hermetisme gairebé total que hi ha en aquesta qüestió impedeix confirmar al 100% que el lingüística serà l'escollit.  

Altres noms que també han pres volada són el de l'historiador lleidatà Josep Maria Solé i Sabaté, i Josep Maria Forné, actual director dels serveis territorials de Benestar Social i Família. "Encara s'ha de decidir" asseguren a aquest diari fonts del partit, que destaquen, però, que la fumata blanca no trigarà en produir-se.

El número 2, una dona i del Pirineu

Qui també busca és ERC, que s'encarrega d'escollir un candidat independent per la segona plaça de la llista. Fonts de la direcció del partit de Lleida apunten que la idea és trobar una dona que sigui del Pirineu, una voluntat que, de moment, no ha reeixit. De no trobar aquest perfil, des de la formació s'apunta que es buscarà per les comarques de la plana de Lleida, però s'insisteix en el fet que aquest serà un nom que també haurà de tenir consens.

Bernat Solé de 4, i Albert Batalla es perfila com a 3

L'únic nom que està clar d'aquesta llista lleidatana és el número 4, que correspon a un militant d'ERC. L'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, ocuparà aquesta plaça després que aquest dissabte hagi rebut el suport de la militància en el Consell Nacional d'ERC. Qui es perfila com a número 3 és Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell que, preguntat per aquest diari, opta per no anar més enllà d'un silenci prudent.