«Junts pel Sí», l'eina definitiva del catalanisme per «fer» la independència

CDC, ERC, l'ANC, Òmnium i Raül Romeva escenifiquen la candidatura independentista en un acte solemne al Museu d'Història de Catalunya | Si guanya, "òbviament això iniciarà un procés no ja de voler fer, sinó de fer", anuncia Romeva | "Si l'Estat espanyol bloqueja l'autogovern de Catalunya, procedirem igualment a l'aprovació de la declaració d'independència", sentencia

Oriol Junqueras, Muriel Casals, Raül Romeva, Carme Forcadell i Artur Mas, units.
Oriol Junqueras, Muriel Casals, Raül Romeva, Carme Forcadell i Artur Mas, units. | Ivan Giménez
Bernat Ferrer
21 de juliol del 2015
Actualitzat a les 12:50h

La llista unitària de CDC, ERC, l'ANC i Òmnium, pilotada per l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva, ja és una realitat. Ara, sí. Aquest dilluns al vespre s'ha presentat solemnement al Museu d'Història de Catalunya la llista "Junts pel Sí", una proposta política que, "si el dia 27 té la majoria suficient, el que volem és que el Parlament declari solemnement que en virtut d'aquest mandat, s'iniciï el procés d'independència", ha anunciat Romeva. "Òbviament això iniciarà un procés no ja de voler fer, sinó de fer", ha avisat.


"Estem disposats a fer-ho. Anem a totes", ha reiterat. I, adreçant-se a la comunitat internacional, ha exposat: "Si l'Estat espanyol bloqueja l'autogovern de Catalunya, procedirem igualment a l'aprovació de la declaració d'independència."

Romeva ha detallat quin és el full de ruta que seguirà aquesta llista en cas de resultar victoriosa: creació de les eines "per poder fer la desconnexió de l'àmbit jurídic espanyol", "redacció de la Constitució" -"un procés que anirà de baix a dalt"- i aplicació de tot un seguit de mesures de caire social. "Quan tinguem tot això fet, proclamarem la independència. Això suposarà la desconnexió de l'ordenament jurídic espanyol, mitjançant l'aprovació d'una llei de transitorietat, per poder dotar-nos d'un àmbit jurídic propi", ha detallat

"Som molt conscients dels riscos que tot això té, però també de les oportunitats", ha assegurat.

"Ràpid i bé"

Romeva ha encetat el seu parlament exclamant-se per la diversitat de perfils que omplien el Museu d'Història de Catalunya, des de Joan Rigol a Toni Comín, passant per Anna Simó, Santi Vila, Antoni Castellà, Eduardo Reyes, Liz Castro, Quim Torra, Carles Puigdemont, Ferran Mascarell... "Això és molt estrany", ha reconegut. "Però la situació que vivim és molt estranya, molt extraordinària", ha assegurat.

"I el que voldríem és fer coses normals, però aixo voldria dir q estem en un país normal. D'això va això, aquestes cares, aquestes companyies, aquesta presència tan diversa, tan plural...", ha assegurat. "Ningú ha de renunciar ni un gram a la seva identitat. D'això va la cosa, de normalitzar la diversitat. De poder fer normal allò que en d'altres estats troben normal", ha exposat.

Així és com Romeva ha recalcat l'excepcionalitat de la llista unitària, recalcant que "és la nova oportunitat d'allò que estrictament no vam poder fer el 9-N, d'exercir el nostre dret a vot i de saber quants volem fer això. I, si hi ha majoria, fer-ho".

"Ho hem intentat tot, i no hem arribat enlloc, i per això ens trobem en aquest escenari, de poder fer una cosa estranya, excepcional. Sorprenent en molts àmbits, i que desconcerta", hi ha afegit. I, en tant que "cosa excepcional", s'ha mostrat partidari que el document pactat s'executi "bé i ràpid". Tan sols sis passos que, en no més de divuit mesos, poden culminar en la independència de Catalunya.

Carme Forcadell abraça Raül Romeva Foto: Ivan Giménez

Escriure la història

Prèviament a Romeva, Oriol Junqueras (ERC), Artur Mas (CDC), Muriel Casals (Òmnium) i Carme Forcadell (ANC) havien pres la paraula. Si el republicà ha parlat de la "necessitat de respondre a les demandes dels nostres ciutadans", el convergent ha recalcat: "Estem preparats per fer-ho, i per fer-ho bé. Ens hem preparat durant mesos. Ens hem aplegat, i escriurem pàgines bones per a la història d'aquest país."

Casals, al seu torn, ha recalcat que el període democràtic tan sols ha servit per trencar "el somni del catalanisme de transformar Espanya, pensant que llavors hi tindríem un tros com a catalans". "La democràcia ens ha demostrat que no, que no necessitem transformar Espanya, sinó que necessitem transformar la nostra relació amb Espanya". Forcadell, així mateix, ha avisat que el catalanisme ha posat rumb a la independència des de la manifestació del 2010. I ara entra en la fase culminant.

Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras Foto: Ivan Giménez