El Govern insta les asseguradores a accelerar el peritatge de la fruita

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, assegura que trucarà a Agroseguro per demanar celeritat d'actuació

per ACN, Lleida | 20 de juliol de 2015 a les 00:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La tempesta va afectar els cultius de pera Foto: Laura Cortés


El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, s'ha desplaçat aquest diumenge al vespre a Albesa (Noguera), on s'ha reunit amb representants sindicals i pagesos, per avaluar les conseqüències de la tempesta de vent i pedra d'aquest dissabte a la nit que ha malmès el 50% de la producció de pera al Segrià, la Noguera i el Pla d'Urgell. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explicat que el conseller s'ha compromès a trucar aquest dilluns al matí a Agroseguro per demanar-los "celeritat". Roqué ha recordat que és molt important que es puguin fer els peritatges el més aviat possible, si pogués ser, dimecres.


"És molt important que els peritatges es facin ràpid, perquè la pera llimonera que ha aguantat s'ha de collir ja i no es pot collir fins que no estigui peritat", ha alertat Roqué. "A més, la pera conference, amb aquesta calor, es desfarà ràpidament i no volem que hi hagi problemes a l'hora de valorar els quilos perduts", ha afegit. 

El fort vent de dissabte a la tarda ha afectat de manera important els cultius de pera de Lleida, especialment a les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell i la Noguera, on els danys per vent a la fruita han estat del 50% de mitjana. Els danys per pedra, tot i que no va ser massa grossa, se situen entre el 15% i el 30% en nectarines, pomes i peres. La zona més afectada ha estat la part nord de Lleida ciutat, a la zona de les partides, i també a Rosselló, Alguaire, Albesa, la Portella, Corbins o Alfarràs, on l'afectació pel vent ha arribat al 70% en alguns punts. 


La tempesta ha estat especialment cruenta perquè entre diumenge i dilluns molts pagesos començaven a collir la pera llimonera, la més perjudicada pel vent. És per això que insisteixen a demanar a les asseguradores que no triguin a peritar els danys. Fins al peritatge no se sabrà la magnitud dels danys del temporal i les hectàrees afectades.

 

Participació