Ros avisa Mas: «La declaració unilateral és impossible»

"Una declaració unilateral ha de ser reconeguda per la comunitat internacional i és obvi que no ho serà", ha afirmat el president del PSC | Pedro Sánchez vindrà a Barcelona que "a explicar el model federal"

Àngel Ros, entrevistat per Europa Press
Àngel Ros, entrevistat per Europa Press | Europa Press
Europa Press
19 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:08h

Àngel Ros, entrevistat per Europa Press Foto: Europa Press


El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha qualificat d'estranya, curiosa i innovadora la llista sobiranista de CDC, ERC i les entitats, i ha avisat el president Mas i Junqueras que "la declaració unilateral és impossible".
  
"Una declaració no produeix efectes reals i jurídics, no ens enganyem. Una declaració unilateral ha de ser reconeguda per la comunitat internacional i és obvi que no ho serà", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press.
  
Ros esgrimeix que Catalunya viu en un entorn estabilitzat, lluny de les convulsions polítiques que han justificat en el passat aquest tipus de declaracions -com la desintegració de l'URSS-, i en aquest entorn una decisió així "no funciona".
  
El president del PSC s'ha pronunciat així després que hagi transcendit que el pla sobiranista de Mas i Junqueras preveu avançar cap a la independència malgrat la certesa que les institucions de l'Estat la rebutjaran.
  
"Un estat és independent si altres estats reconeixen que és independent. Jo puc dir el que vulgui que si els altres no m'ho reconeixen el que he dit és una simple declaració", ha exposat el paer en cap.
  
També és crític amb la llista perquè Mas renuncia liderar-la, i avisa que la condició de membres de la societat civil d'alguns dels seus integrants és de curt abast: "Quan algú passa a ser diputat del Parlament és un polític".
  
Ros ha avalat que el PSC hagi aparcat del seu programa electoral la consulta sobiranista legal i acordada amb l'Estat que defensava el 2012, per centrar-se exclusivament a defensar la reforma de la Constitució amb un referèndum a tots els espanyols.
  
"A Catalunya, en aquest període, hem patit diverses decepcions col·lectives importants. El PSC no vol portar el país a cap frustració", ha esgrimit.
  
Ros defensa que el PSC ha aparcat la consulta sobiranista perquè té un alternativa clara: "Hem fet aquesta evolució perquè tenim un model definit. No volem un altre model, no és possible".

Pedro Sánchez, a Barcelona
  
El secretari general del PSOE es desplaçarà a Barcelona la setmana que ve, i Ros confia que aquest desplaçament sigui per explicar que, "si és president i hi ha una altra majoria al Congrés, acceptarà evolucionar l'Estat cap un Estat federal".
  
"Vindrà a explicar el model federal i a assumir públicament el compromís que ell apostarà per un Estat federal i per un reforma de la Constitució que ho permet", ha sentenciat el dirigent socialista.
  
Ros admet que la reforma constitucional no és senzilla, però confia en Sánchez per impulsar-la: "Vindrà per portar certeses davant de les incerteses. Certeses que tenen dificultats. La reforma també té dificultats. No és fàcil".
  
"Quan ens diuen que no aconseguirem fer un Estat federal, la resposta és: aconseguireu vosaltres fer un Estat independent? Declarar un Estat és senzill, però hi ha d'haver reconeixement", conclou.