La primera tempesta d'estiu afecta la fruita dolça i el mobiliari urbà

Els Bombers reben gairebé 40 avisos a causa del vent, la pluja i la calamarsa que ha caigut la demarcació de Lleida

ACN / À.Ll
18 de juliol del 2015
Actualitzat el 19 de juliol a les 12:29h
Un arbre caigut a Lleida
Un arbre caigut a Lleida | ACN
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut gairebé una quarantena d'avisos entre les set i les vuit de la tarda d'aquest dissabte a causa del fort vent, la pluja i la calamarsa que ha afectat molts punts de la demarcació de Lleida. La majoria de trucades s'han fet des de la capital del Segrià, però també s'han rebut des d'Alpicat, Albatàrrec, Alfarràs, Tàrrega, Bellpuig, Pons o Almenar. 

Segons Protecció Civil, Guissona ha activat el seu pla d'emergències a causa del fort vent i la pluja, que ha afectat de ple el Mercat Medieval que s'hi fa aquest cap de setmana. Per la seva banda, el sindicat Asaja ha assegurat que la calamarsa, que tenia la mida d'un cigró, ha afectat diversos cultius de fruita dolça.

Com que l'episodi encara no ha finalitzat, el president del sindicat Asaja, Pere Roqué, no ha pogut precisar l'abast ni la magnitud dels danys del temporal, que es començaran a avaluar entre diumenge al matí i dilluns. Segons Roqué, "la tempesta ha començat cap a dos quarts de set de la tarda i ha afectat sobretot les comarques del Segrià nord i la Noguera".

Els cultius que s'han vist més afectats per la pedregada i el fort vent són els de fruita dolça, especialment els de nectarines i peres llimoneres. "A causa del vent moltes fruites han caigut a terra i aquesta setmana s'hauran d'avaluar a través de les assegurances", ha detallat el president d'Asaja.

Roqué creu que l'afectació de la pera llimonera "no serà superior a un 10 o a un 15%" però ha explicat que "el tema del vent els preocupa molt" perquè en algunes explotacions de pera conference podria haver malmès entre un 50 o un 60% de la collita.