Salut i el CAC denuncien una quinzena de blogs que promouen l'anorèxia i la bulímia

Elaboren també consells dirigits als mitjans, als agents d'Internet i a les famílies

ACN/Redacció
14 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:01h
El Departament de Salut i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han denunciat a la Fiscalia de Barcelona una quinzena de blogs que promouen l'anorèxia i la bulímia. La denúncia es va presentar el 9 de juliol després de detectar que aquests blogs aconsellen dietes hipocalòriques, curses per perdre pes i, fins i tot, consells sobre autolesions i maneres de suïcidar-se.

Davant d'aquesta proliferació de continguts, el Departament de Salut i el CAC han elaborat unes recomanacions sobre el tractament de l'anorèxia i la bulímia nervioses dirigides als mitjans audiovisuals i als agents d'Internet, com també a les famílies.

Les recomanacions, així com l'informe que es van elaborar a partir dels 15 blogs, han estat presentats aquest dilluns pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i pel president del CAC, Roger Loppacher, en una roda de premsa que ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Boi Ruiz ha dit que els trastorns de conducta alimentària no es poden abordar només des d'un punt de vista sanitari, sinó que són un problema que té el seu origen en la insatisfacció que tenen alguns joves en relació amb el seu cos, i que la solució ha de ser col·lectiva. Segons el conseller, cal no estigmatitzar els malalts i tenir molta cura amb els patrons de bellesa que estan al límit i que poden afectar les persones més fràgils. El conseller també ha remarcat que no existeix cap dieta miraculosa.

Roger Loppacher ha explicat que aquesta és la segona actuació del regulador audiovisual en l'àmbit d'Internet. En la primera es van denunciar continguts de pornografia infantil a la xarxa, que també van ser enviats a la Fiscalia. "El CAC està determinat a protegir els drets de les persones, especialment els dels menors, també en l'àmbit d'Internet", ha afirmat.

La presidenta de la Taula de diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, Helena Rakosnik, ha intervingut en la roda de premsa mitjançant un missatge enregistrat en vídeo.

Recomanacions sobre el tractament de l'anorèxia i la bulímia

Les recomanacions elaborades per Salut i pel CAC són una actualització d'un text redactat pel CAC l'any 2007 que, entre altres aspectes, ha posat al dia els continguts presents a Internet.

En relació amb la publicitat en els mitjans audiovisuals, es demana que en horari protegit -de 6 a 22 hores- no s'emeti publicitat de productes destinats a la pèrdua de pes i que els productes ensucrats, salats o greixosos (llaminadures, snacks, begudes, entre d'altres) no siguin presentats com a substituts dels àpats habituals, en especial en els anuncis adreçats a infants i adolescents.

Pel que fa a Internet, es recomana que els responsables d'allotjament de webs i els moderadors de blogs, xats i fòrums siguin curosos i sensibles davant els continguts que facin apologia dels trastorns de la conducta alimentària. La cerca a Internet de l'expressió "blog pro ana pro mia" retorna 871.000 resultats, que inclouen blogs, articles, notícies i referències bibliogràfiques.

D'entre les referències presentades en els primers llocs del cercador, el CAC ha trobat un conjunt de 15 blogs que inclouen continguts favorables als trastorns alimentaris, que tenen com a llengua vehicular el castellà (no n'hi havia cap en català) i que presenten continguts que podrien incitar a la pràctica de conductes contràries a la salut.

L'anàlisi dels 15 blogs mostra un discurs favorable als trastorns alimentaris a partir de dues característiques. En primer lloc, hi ha presència de consells que podrien ser contraris a la salut de les persones, com ara dietes hipocalòriques, conductes purgatives, ingesta de medicaments i conductes autolesives o suïcides.

En segon lloc, s'hi detecta la creació d'una identitat grupal entorn d'un model corporal que s'identifica amb trastorns alimentaris. En concret, s'hi expliciten discursos favorables a l'anorèxia i la bulímia, missatges de suport, consells d'ocultació de les pràctiques i curses de pèrdua de quilos.