Ros esbossa un nou tripartit per tirar endavant el cartipàs de la Paeria

El PSC s'alia amb Ciutadans i PP per aprovar bona part de les esmenes sobre l'organització del consistori | Els grups municipals avalen les mesures de transparència i participació, però discrepen sobre despeses i càrrecs | Els partits sobiranistes mostren la seva preocupació pel pacte entre socialistes i ciutadans i temen que pugui anar més enllà del cartipàs

Àlvar Llobet
09 de juliol del 2015
Actualitzat a les 19:15h
Àngel Ros, abans de començar el ple
Àngel Ros, abans de començar el ple | Àlvar Llobet

El ple del Cartipàs ha servit per visualitzar les noves majories polítiques a la Paeria de Lleida. Les eleccions municipals del 24 de maig van obrir un escenari que adoba l'enfrontament entre les forces independentistes i les que defensen la Constitució espanyola. PSC, Ciutadans i PP contra CiU, ERC i la CUP. Tres contra tres.

Aquesta sembla que serà la tònica dominant durant aquests primers mesos de legislatura, que ha viscut aquest dijous la segona sessió plenària. Les quatre hores de ple han definit el nou tripartit que gira al voltant d'Àngel Ros, un paer en cap que ha perdut força política però que conserva la capacitat d'aconseguir els suports necessaris per tirar les seves propostes polítiques endavant.

Socialistes, populars i ciutadans han passat el rodet en nombroses esmenes, aprovades amb els 14 vots dels edils "constitucionalistes", un nombre suficient de vots per desactivar la força dels independentistes, que sumen 11 al marge del Comú de Lleida, una agrupació d'electors que no està definida encara sobre la independència de Catalunya.

La pluralitat que tothom destaca d'aquest nou consistori combina amb la polarització de les forces polítiques en la qüestió nacional, un dels temes que generen més trifulgues entre els partits.

El govern de Lleida té la meitat de regidories

El consistori ha aprovat la reducció a la meitat les regidories que hi havia fins ara -de 14 a 7-, crea dues comissions noves sobre transparència i Horta i permet, com a novetat, que els ciutadans intervinguin al ple. Ros també ha destacat que es redueixen nou càrrecs eventuals respecte els que hi havia l'anterior legislatura.

Tots els grups han coincidit que es dóna un pas endavant en transparència i participació però hi ha divergències sobre la reducció de sous, despeses i càrrecs eventuals, ja que CiU, ERC, La Crida-CUP i Comú volien arribar més lluny. La suma dels vots del PSC, C's i PP han frenat les reclamacions de la resta de grups en aquest àmbit.


Les votacions s'han allargat més de mitja hora ja que s'ha votat esmena per esmena i també per blocs. El primer se centrava en l'estructura del Ple i normes de funcionament; el segon, en l'organització municipal, amb les Comissions Informatives, àmbits i consells territorials; i el tercer, en el personal i recursos humans. Els dos primers blocs han sumat 14 vots a favor (8 del PSC, 4 de C's i 2 del PP) i 13 abstencions (6 de CiU, 3 d'ERC, 2 de la Crida-CUP i 2 del Comú) mentre que el tercer també s'ha aprovat amb els mateixos 14 vots favorables, 11 abstencions i els dos vots en contra la Crida-CUP.

Es congelen els sous dels càrrecs electes i del personal eventual

El cartipàs recull la congelació salarial dels càrrecs electes i dels eventuals, que finalment seran 24, 11 dels quals assignats a l'equip de govern i 13 als grups de l'oposició. Dels 11 de l'equip de govern, 6 corresponen al gabinet d'alcaldia, encapçalat de nou pel gendre de l'Àngel Ros, Jose Crespin, tal com ha avançat aquest dimecres NacióLleida. Segons Àngel Ros, són 9 càrrecs eventuals menys que a l'anterior legislatura.

De les esmenes que inicialment havien pactat els grups de l'oposició excepte el PP finament C's també s'ha despenjat de la que reclamava limitar a 3 el número de tinents d'alcalde (finalment queda a la lliure disposició de l'alcalde).

Tampoc no ha donat suport a la que plantejava delegacions de competències del govern municipal al ple o a la que demanava reducció del personal eventual directiu. Ciutadans també ha votat en contra de la proposta que les comissions informatives siguin obertes al públic, d'incrementar el control de l'ús de vehicle oficial i de suprimir el servei d'escorta de l'alcalde a no ser que ho recomanessin el Ministeri o el Departament d'Interior.