Tàrrega exposa un tractat medieval de medicina únic al món sobre la pesta del 1348

El document, cedit per la Parròquia de Verdú, és el primer sobre l'epidèmia escrit en català

per ACN , Tàrrega, 3 de juliol de 2015 a les 15:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El document que exposa el Museu Comarcal de l'Urgell, original del segle XIV Foto: ACN


El Museu Comarcal de l'Urgell, a Tàrrega, exposarà durant sis mesos l'únic exemplar existent d'un llibre d'època medieval sobre el tractament de la pesta. El document, original del segle XIV, és el primer sobre la pesta escrit en català i es considera de gran valor per interpretar el context social de l'època. Porta per títol 'Regiment de preservació de pestilència' i estava orientat a prevenir el poble d'aquesta epidèmia.


El va escriure Jacme d'Agramont a Lleida en un moment que la pesta que assolava el sud de França i bona part d'Europa era a punt d'arribar al Principat. El mateix autor moriria de pesta aquell fatídic any 1348.El tractat és propietat de l'Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú i ha estat cedit de forma temporal perquè s'exhibeixi en el marc de la sala 'Tragèdia al Call - Tàrrega 1348' del Museu Comarcal de l'Urgell. Aquest és un espai de temàtica medieval que rememora l'assalt al barri jueu de Tàrrega, sagnant succés que va coincidir amb l'assot de la pesta aquell mateix any, el 1348. És per això que l'esmentat llibre constitueix una peça documental clau per a interpretar el context social de l'època.

La presentació de la peça va tenir lloc aquest dijous al vespre en el marc d'una conferència de l'historiador Jon Arrizabalaga que va rememorar l'arribada de la pesta a Tàrrega aquell mateix any 1348. El cicle de conferències, que s'allargarà fins a finals d'any, continuarà el 17 de setembre amb la sessió titulada 'Els rastres del crim. Maneres de morir al call de Tàrrega el 1348' a càrrec d'Eulàlia Subirà, Doctora en Antropologia, i Jordi Ruiz, antropòleg responsable de l'excavació de la necròpoli jueva de Les Roquetes, a Tàrrega.

 

 

Participació