Els sindicats veuen «excessiu» el tancament del 37% dels llits de l'Arnau a l'estiu

Lamenten que derivin pacients a hospitals concertats i critiquen les polítiques d'ànim de lucre del conseller Boi Ruiz

Els sindicats han lamentat el tancament de llits
Els sindicats han lamentat el tancament de llits | Laura Cortés
ACN
01 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:19h

La Federació de Sanitat de CCOO de Lleida i els altres sindicats de la Junta de Personal de l'Hospital Arnau de Vilanova denuncien que el tancament del 37% dels llits de l'Arnau aquest estiu és "excessiu". Aquest dimecres han tancat 95 dels 396 llits i a partir de l'agost en seran 152, 15 més que l'estiu passat. Els sindicats han protestat aquest dimecres a la porta de l'hospital contra la decisió de la direcció de l'ICS. Han repartit fulletons informatius a treballadors i usuaris i han penjat una pancarta amb el lema 'A l'estiu, la direcció ens deixa en calces'.

Lamenten que derivin pacients a hospitals concertats i critiquen les polítiques d'ànim de lucre del conseller de Sanitat, Boi Ruiz.Els sindicats han explicat aquest dimecres al matí davant de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida el tancament "massiu" de llits del centre sanitari aquest estiu i també han denunciat altres retallades que pateix el personal i els usuaris de l'hospital. Critiquen, per exemple, que als CAP no es cobreixen les vacances amb personal i que les urgències estan col·lapsades.

La secretària d'Acció Sindical de CCOO a Lleida, Amparo Loren, ha denuncien les "polítiques d'ànim de lucre" del conseller de Sanitat, Boi Ruiz, ja que amb el tancament de llits a l'Arnau, els pacients s'han de derivar al Santa Maria o, si no hi ha places, a una clínica concertada, com ara l'Aliança.

Aquest dimecres, l'Institut Català de la Salut (ICS) ha tancat 95 llits de l'Arnau i a partir de l'1 d'agost estaran tancats fins a 152, un 37% dels llits d'ingrés hospitalari de què disposa l'hospital. "Creiem que és excessiu. A més, també tanquen molts quiròfans", ha alertat Loren. La secretària d'Acció Sindical de CCOO a Lleida lamenta que des del departament expliquin el tancament perquè s'han de fer obres, però "2 mesos són massa dies ja que només han d'adequar unes portes noves". "Creiem que es poden accelerar. Les obres grans es faran d'aquí dos anys quan es renovaran els quiròfans. Creiem que les obres d'ara són una excusa per tancar tan massivament", ha denunciat Loren.

Els sindicats també han explicat que amb el tancament de llits s'hauran de traslladar pacients i s'ubicaran especialitats juntes, com ara maternitat i pediatria o cirurgia i traumatologia. Les intervencions de cirurgia sense ingrés, diuen, les hauran de derivar a l'Aliança aquest estiu.

Loren recorda que l'Arnau és l'hospital de referència de tota la demarcació. "Som només el 6% de la població de tot Catalunya però crec que ens mereixem tenir un hospital de referència ja que aquí hi ha especialitats que no hi ha a cap altre centre sanitari de Lleida com hematologia, nefrologia, oncologia", ha alertat.

Un dels principals problemes del tancament de llits, ha explicat Loren, és que les intervencions que no són urgents com les de otorinolaringologia, oftalmologia o traumatologia no es faran fins a l'octubre i, per tant, hi haurà més llista d'espera. Loren també ha recordat que a més deñ tancament d'aquests llits, la sisena planta està tancada des de l'hivern.