El COU d'Àger inaugura el nou observatori-aula, pioner a Europa

El nou equipament està dotat d'un telescopi de 50 centímetres de diàmetre, al més gran del Centre d'Observació de l'Univers

ACN
01 de juliol del 2015
Actualitzat a les 15:41h
L'espai s'ha inaugurat aquest dimecres
L'espai s'ha inaugurat aquest dimecres | Salva Miret

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Montsec, situat al municipi d'Àger (Noguera), ha inaugurat aquest dimecres el nou observatori-aula, un equipament pioner a Europa ja que combina un observatori astronòmic amb les comoditats d'una sala des d'on grups de fins a 68 persones podran seguir l'observació còmodament assegudes al mateix espai del telescopi. Aquest tercer observatori del COU està dotat amb un telescopi de 50 centímetres de diàmetre, el més gran del centre, completament controlat per ordinador.

Està previst que d'aquí a dues setmanes el nou observatori-aula estigui obert al públic, un cop s'enllesteixi la fase de calibratge i de proves que s'està duent a terme al nou telescopi.El COU del Montsec ha presentat el nou observatori-aula, dotat amb un telescopi de 50 centímetres completament controlat per ordinador, el més gran i complet del COU, que es complementa amb una cúpula de prop de 10 centímetres de diàmetre.

Es tracta d'un equipament pioner a Europa ja que no existeixen altres instal·lacions on es combini un observatori astronòmic amb una sala o aula des d'on grups poden seguir l'observació assegudes en la mateixa sala del telescopi, segons ha destacat el director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas. Només existeix un equipament d'aquestes característiques al Canadà. 
 

La cúpula, des de fora Foto: Salva Miret


Ribas ha explicat que el nou telescopi es troba encara en fase de calibratge i de proves i, per això, el nou observatori-aula no obrirà al públic fins d'aquí a dues setmanes.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha destacat que el nou observatori-aula complementa el primer planetari 'Open 3D' del món, que es va posar en funcionament al març, dos equipaments que han comportat una inversió d'uns 800.000 euros, finançats la Generalitat, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Noguera. "Tots junts hem fet una bona obra per fer possible que el COU del Montsec esdevingui el centre de Catalunya de divulgació de l'astronomia i del turisme del coneixement".

L'objectiu és que el centre esdevingui "un motor essencial de dinamització de l'economia de la comarca" de la Noguera, i també als Pallars. Per Farré, "de ben segur, que sense el COU no vindria la gent que està venint al Montsec".