Alliberen per primer cop tortugues a la massa principal d'aigua de l'estany d'Ivars

Des del 2010 que es desenvolupa un projecte de reintroducció de la tortuga d'estany però fins ara els exemplars es deixaven anar en una bassa d'aclimatació

Un exemplar alliberat aquest dilluns
Un exemplar alliberat aquest dilluns | Oriol Bosch
ACN
29 de juny del 2015
Actualitzat a les 16:56h

Els nens que participen a la Setmana Natural a l'estany d'Ivars i Vila-sana han estat els encarregats de fer el primer alliberament de cinc exemplars de tortuga d'estany a la massa principal d'aigua d'aquest espai natural. L'any 2010 es va engegar un ambiciós projecte de reintroducció d'aquest animal que ha comptat amb uns 25 alliberaments que fins ara s'havien fet en una bassa d'aclimatació annexa a l'estany. Després que els tècnics del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) hagin comprovat que l'animal, que és una espècie autòctona amenaçada, s'ha adaptat bé a l'entorn, aquest nou alliberament s'ha fet al propi estany.

S'han alliberat cinc tortugues d'estany (Emys orbicularis) a l'estany d'Ivars i Vila-sana, concretament 3 mascles i 2 femelles, per a continuar potenciant la població d'aquesta espècie protegida i amb alt risc d'extinció a Catalunya. Aquest reforç es fa en el marc del projecte d'introducció d'aquesta espècie a l'estany d'Ivars i Vila-sana, gràcies a un projecte que va iniciar-se l'any 2010 en què col·laboren el Consorci de l'estany, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el CRARC i la Universitat de Lleida (UdL) per contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre les tortugues d'estany a través de l'assoliment d'una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació.

En aquesta ocasió l'alliberament ja s'ha fet directament a la bassa principal de l'estany després que s'hagi comprovat que els exemplars introduïts anteriorment s'havien aclimatat bé i prosperen a la bassa d'aclimatació.

Des de l'inici de 2010, en total s'han alliberat 25 exemplars, tots procedents del CRARC i han estat seleccionades genèticament per assegurar que es tracta de la mateixa subespècie i que és l'adequada per aquest territori. Des que va començar el projecte s'han fet treballs de radioseguiment i de recaptura d'exemplars alliberats anteriorment amb trampes per comprovar-ne l'evolució. S'ha constatat que els individus mostren una bona adaptació i un augment molt significatiu del pes i mida. En aquest sentit, el director tècnic de l'estany, Toni Costa, ha explicat el cas d'un exemplar alliberat al 2012 que es va recapturar al 2013 doblant el seu pes i novament al 2014 tornant a doblar el pes de l'any anterior passant dels 113 grams inicials a 360 grams.