Mobilització d'aeronaus contra el tancament de l'aeròdrom d'Alfés

Una trentena d'aviadors han protestat contra la decisió del Govern, i asseguren que és una "llàstima" que es perdi una infraestructura històrica

per ACN, Lleida | 28 de juny de 2015 a les 00:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Unes trenta aeronaus s'han mobilitzat a Alfés Foto: Estela Busoms


Una trentena d'aeronaus procedents de diferents punts de Catalunya s'han concentrat aquest dissabte a Alfés per protestar contra l'imminent tancament de l'aeròdrom per ordre judicial. Han volgut mostrar així el "suport de l'aviació catalana a una infraestructura històrica" i defensar "un dels camps pioners de Catalunya". El litigi el va iniciar fa anys el grup ecologista Ipcena denunciant que l'activitat aeronàutica perjudicava l'hàbitat de les aus estepàries a la timoneda protegida on s'ubica l'aeròdrom.


Els tribunals li han donat la raó i la Generalitat ja ha ordenat el cessament de l'activitat. Els aviadors asseguren que és una "llàstima" que es perdi una infraestructura històrica. La concentració -que es va difondre per les xarxes socials- ha comptat amb el suport de la Federació Aèria Catalana i l'associació espanyola de pilots i propietaris d'avions privats (Aopa Spain). La convocatòria feia una crida a reunir cent aeronaus però la Generalitat ja va advertir els organitzadors a través d'una carta formal que a Alfés només hi estan permesos 35 enlairaments i aterratges a la setmana. En principi aquest dissabte s'hauria superat aquesta limitació però els pilots han insistit que aquest matí, quan han sortit dels seus punts d'origen, no hi havia cap indicació d'Aviació Civil que restringís els vols cap a l'aeròdrom lleidatà.

El tancament i trasllat de l'aeròdrom només es podria evitar si prospera el recurs presentat per l'aeroclub de Lleida davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demanant la nul·litat del procés judicial per indefensió.


L'activitat aeronàutica a Alfés es pot allargar com a màxim fins al 3 d'agost, quan farà dos mesos de la resolució del departament de Territori i Sostenibilitat que exigeix el compliment de la sentència que obliga a tancar la instal·lació i traslladar les operacions a l'aeroport d'Alguaire. Es tracta d'una sentència del TSJC ratificada pel Tribunal Suprem que dóna la raó als ecologistes, ja que reconeix que el vol d'avionetes és incompatible amb la preservació de l'espai protegit de la timoneda d'Alfés i les aus que hi habiten. Cal recordar que l'aeròdrom s'ubica enmig d'una timoneda reconeguda com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) i declarada zona d'especial protecció d'aus (ZEPA).

Malgrat queda oberta la via del recurs al TSJC, des que es va conèixer la sentència del Suprem ara fa un mes el Govern i el Reial Aeri Club de Lleida ja han mantingut diverses reunions per planificar el trasllat a Alguaire. "Volem fer les coses de comú acord i que s'entengui que és millor per a tots fer-ho bé i a plena satisfacció de l'aeroclub i nostra", ha dit el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.


Els pilots volen seguir volant a Alfés i consideren el tancament injustificat

Els pilots que han arribat aquest dissabte a Alfés han coincidit a lamentar que hagi de tancar un aeròdrom centenari per causes que consideren injustes i injustificades. Han arribat de diferents punts de Catalunya i també algunes aeronaus procedien d'Aragó i fins i tot de Mallorca. Des de la Seu d'Urgell, per exemple, han arribat dues avionetes i una la pilotava Abel Oliveira.


Ha aterrat moltes vegades a Alfés i assegura que vol seguir-ho fent, per això aquest dissabte "hem vingut a mostrar la nostra solidaritat amb l'aeroclub de Lleida, perquè no volem que es tanqui un aeròdrom centenari". "Volem continuar volant en aquest camp d'aviació que és magnífic", ha afegit el jove Guillem Codó, futur pilot que també ha arribat des d'Andorra via La Seu d'Urgell.
 

 

Participació