Lleida reclama a Europa més diners per compensar la pròrroga del veto rus

Els sindicats agraris lamenten que el sector "pagui els plats trencats" d'aquesta situació i demanen un pressupost extraordinari

per À.Ll / ACN , Lleida, 25 de juny de 2015 a les 00:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El sector lamenta la pròrroga del veto rus Foto: Salva Miret


Les organitzacions agràries qualifiquen de "mala notícia", tot i que previsible, la decisió de Rússia d'estendre les restriccions a la importació de productes alimentaris europeus un any més, en resposta a les sancions de la UE per la crisi d'Ucraïna. Unió de Pagesos i JARC denuncien que el sector agrari "hagi de pagar els plats trencats per una decisió política" i reclamen un replanteig dels mecanismes articulats des de Brussel·les davant la crisi de mercat de la campanya passada.


Unió de Pagesos reclama que la UE destini un pressupost extraordinari a compensar les pèrdues en el sector, mentre des de JARC reiteren l'articulació de mesures que arribin al productor com ara la retirada en verd. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que l'ampliació durant un any més del veto rus "estava quasi cantada si Europa perllongava també les sancions a Rússia" per la crisi d'Ucraïna. Caball critica que sigui el sector agrari "qui acabi pagant els plats trencats per una decisió política" i, per això, defensa que també han de ser les autoritats comunitàries les que plantegin "quin tipus de compensacions o com s'articulen les solucions per tal que el sector agrari no es vegi perjudicat". "No pot ser que unilateralment prenguem decisions perquè ens interessa però qui acaba perjudicat no se'ls compta per a res", sentencia.

De la mateixa manera que ja va defensar a Brussel·les la setmana passada, el sindicat reclama que "els mecanismes si al sector se li enfonsen els preus, han de funcionar" i "el que no val", per Caball, "és que no es tingui en compte que és un problema creat políticament per aportar-hi solucions i es digui que no hi ha una compensació i que no vulguin posar els mecanismes que existeixen per quan hi ha dificultats en el tema de mercats". "Això no és inadmissible", pel coordinador nacional d'Unió de Pagesos.  

 

 

Participació