Remolins de mort

En una dècada, nou joves han mort a les aigües del Segre al seu pas per Camarasa | L'alcaldessa de la localitat assegura que s'estan estudiant noves mesures per frenar els accidents, però remarca que també cal consciència dels visitants per evitar-los | Interior recomana no nedar mai contra el corrent de l'aigua

Àlvar Llobet
23 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:11h
La platgeta on entren a banyar-se alguns turistes
La platgeta on entren a banyar-se alguns turistes | Àlvar Llobet

Pocs metres després de la sortida de Camarasa, s'hi veu un cartell que assenyala la direcció cap a una àrea recreativa. Baixant a mà esquerra. El camí només està asfaltat pocs metres, de manera que els visitants han de fer el recorregut entre pols i pedres per arribar fins a la gran zona, coneguda per molts perquè aquest és el punt de partida on les barques de la Transsegre inicien la travessia cada mes de juliol. L'espai és sec i sense ombres, i, amb la calor de l'estiu i l'aigua a tocar, una remullada al riu entra dins dels paràmetres de la normalitat.

A Camarasa, però, hi ha un perill extrem. Remolins i tolles, llocs profunds. A primer cop d'ull no sembla un indret perillós aquest, al contrari. El corrent de l'aigua s'intueix pacífic i els ponts de pedra, ideals per prendre el sol i fer-los servir de trampolí. Un cartell alerta, no obstant, que aquell no és un lloc per jugar-hi. Un cartell. Només un en tota l'extensió de l'àrea recreativa. "Tram de riu perillós", s'hi llegeix en català i castellà al costat d'una fotografia d'un remolí i d'un dibuix on s'hi veu una persona demanant ajuda. Tot i això, en aquesta zona, els serveis d'emergències s'han endut nou persones embolicades amb mantes tèrmiques en la darrera dècada. Mortes totes. Atrapades pel Segre que, a Camarasa, traeix.

Molts d'ells eren joves entre 21 i 44 anys que venien a passar el dia amb familiars o amics i que van menystenir el riu. Després de menjar i beure, van entrar a l'aigua i van ser engolits per alguns dels remolins, que sempre guanyen la partida a aquells que volen nedar contracorrent. Xucla fins al fons i t'escup ja sense vida. "Estem pensant quines són les mesures que podem aplicar per acabar definitivament amb aquests accidents" diu a NacióLleida Elisabeth Lizaso, nova alcaldessa de Camarasa, que admet que es podrien col·locar nous cartells més agressius a nivell gràfic que ajudessin a una millor conscienciació dels visitants a l'hora de posar-se a l'aigua. Crear un impacte com els del tabac o els accidents de trànsit? és una opció.
 

L'únic cartell que hi ha als marges del Segre a Camarasa Foto: Àlvar Llobet


Una responsabilitat compartida entre les institucions i els visitants

La primera edil destaca que la responsabilitat ha de ser compartida entre tots els agents implicats, és a dir, l'ajuntament, l'Agència Catalana de l'Aigua i els particulars que s'acosten a la zona, que s'han de poder banyar, diu, perquè aquest és un lloc públic. L'opció de prohibir el bany la contempla Lizaso com la darrera que s'hauria de prendre, perquè genera problemes sobre en relació a la logística per fer-ho possible. Malgrat aquests dubtes, l'alcaldessa tampoc tanca la porta a aquesta opció, si bé remarca la necessitat de concretar el perfil de persones que entren al riu i queden atrapades pels remolins. 

Lizaso deixa clar que aquesta anàlisi s'ha de fer sense prejudicis de cap mena, i explica que els darrers joves que han mort a la zona sabien nedar poc, no coneixien l'espai i entraven a banyar-se després de menjar i beure. Una barreja fatal que ha acabat convertint aquest indret en un dels punts més negres dels rius catalans, i no només per la tràgica aventura d'endinsar-se a les profunditats del riu, sinó també pels salts des del pont, que han causat més d'un ferit en el darrers anys.
 

El pont de pedra al riu Segre a Camarasa Foto: Àlvar Llobet


No nedar mai contra un remolí

Davant d'aquests accidents, el Departament d'Interior de la Generalitat dóna consells com evitar les begudes alcohòliques abans d'entrar a l'aigua, tenir precaució amb la fondària dels rius i no allunyar-se de la riba. En aquest sentit es destaca la precaució sobre els corrents de l'aigua. "Si sou arrossegats pel corrent, no nedeu en contra sinó paral·lelament a la riba fins a sortir-ne, i després nedar fins a la vora". Interior desaconsella també aprofitar un corrent per ser arrossegats amb un matalàs inflable o flotador.