​Troben un jaciment d'explotació de la sal prehistòric a Gerri de la Sal

Les seves característiques fan que sigui únic a Catalunya i un dels pocs que es coneix a la Península Ibèrica

per ACN, 18 de juny de 2015 a les 14:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El jaciment prehistòric, prop de Gerri de la Sal, es d'època prehistòrica Foto: ACN


Una excavació arqueològica al jaciment del Pla de la Guineu, a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) ha posat al descobert evidències d'explotació de la sal en època prehistòrica, fa uns 4.000 anys d'antiguitat. De confirmar-se aquestes evidències es tractaria de l'únic jaciment d'aquestes característiques de tot Catalunya i un dels pocs que es coneix a la Península Ibèrica.


Les evidències més clares d'aquestes salines són la gran quantitat de restes de ceràmica que s'han trobat; més de 40.000. Es tracta de restes dels gerros que s'utilitzaven per compactar la sal donat que el mètode utilitzat no és per evaporació sinó per combustió. Un cop la sal s'havia compactat dins el gerro aquest es trencava.

Es tracta d'un jaciment que mostra una manera d'explotar la sal anterior a la de les salines d'època medieval que utilitzen el mètode d'evaporació. L'explotació de la sal en època prehistòrica és feia mitjançant escalfament artificial d'aigua (fogar). Marc Piera, del departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha explicat que s'agafava un vas de ceràmica i s'emplenava d'aigua i es feia escalfar amb foc fins que l'aigua s'havia evaporat. Aquesta operació és feia en reiterades ocasions fins que el recipient quedava ple de sal compactada. Un cop la sal estava ben compactada és trencava el vas i el bloc de sal es el que es transportava cap a d'altres zones.


Dos proves evidents que s'han trobat al jaciment són les nombroses restes de ceràmica (unes 40.000) i les evidències de foc ( cendres i carbó). Pel que fa a la peces es tracta de ceràmica poc treballada, molt normal si es té en compte que s'havia de destruir posteriorment.  Una altra de les evidències de l'excavació és que possiblement a una zona molt pròxima hi havia un centre de producció de ceràmica per facilitar les tasques. L'argila que apareix a l'entorn del jaciment és pràcticament igual a la que s'utilitzava per fer els recipients. 
 

Petita mostra de les 40.000 peces que han trobat al jaciment Foto: ACN


El jaciment arqueològic del Pla de la Guineu fou descobert l'any 2011 durant els treballs de la construcció de la variant de la carretera N-260, al seu pas per la localitat, en una finca anomenada el Pla de la Guineu. En el marc de la construcció d'aquesta infraestructura es realitzà una primera intervenció arqueològica que permeté evidenciar que es tractava d'un jaciment prehistòric. Però el que fa singular a aquest jaciment és el fet que evidència una explotació de a sal en època prehistòrica.

Es tracta, per tant, d'un jaciment arqueològic de gran potencial científic, cultural i divulgatiu el qual pot esdevenir un element dinamitzador en la potenciació del patrimoni salí de Gerri de la Sal. Miquel Molist, catedràtic de prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha afirmat que es tracta d'una troballa "nova i inèdita" i l'ha catalogat de "troballa de primer ordre". Molist ha dit que aquest descobriment endarrereix la producció de sal a l'època prehistòrica. 

Molist ha afegit que a partir d'ara s'haurà d'estudiar si l'aigua salina tenia el mateix aflorament ara que fa 4.000 anys d'antiguitat, s'estudiarà si el salí ha canviat o no de composició analitzant petites incrustacions de la ceràmica trobada i sal dels salins actuals, i s'investigarà el pes que tenia la producció de sal de Gerri i fins a quines zones es distribuïa. 

 

Participació