CDC ja dóna per trencada la federació després de l'envit de Duran i Lleida

L'executiva convergent comunicarà aquest migdia les decisions preses a l'executiva d'anit | Unió anuncia la retirada del Govern però no dóna la federació per trencada | El sector sobiranista es rebel·la i continuarà a l'executiu | Ortega deixa la política

Pep Martí/Bernat Ferrer/Arnau Urgell
18 de juny del 2015
Actualitzat a les 9:31h
Artur Mas, entrant a l'executiva de CDC
Artur Mas, entrant a l'executiva de CDC | ACN

Artur Mas, entrant a l'executiva de CDC. Foto: ACN


CDC ja dóna per trencada la federació de CiU després que el comitè de govern d'UDC anunciés la sortida del Govern. El secretari general dels socialcristians, Ramon Espadaler, va argumentar la decisió pel fet que Convergència els hagués forçat a decidir en tres dies si se sumaven al full de ruta independentista. Després d'aquest anunci, els convergents van celebrar una reunió extraordinària de l'executiva en la qual van certificar el trencament de la federació, assumint que Unió no formarà part d'una llista que opti per la independència obertament. Ja abans de començar la reunió la portaveu Mercè Conesa va anunciar que no hi hauria cap pronunciament públic fins a la roda de premsa d'aquest migdia, a dos quarts de dues.

Els convergents assumeixen que es presentaran per separat a les properes eleccions del 27-S després que UDC hagi anunciat la sortida del Govern. De fet, ja estava previst que aquest dissabte Artur Mas anunciés les bases d'una "llista del president" que, difícilment, havia de comptar amb el nucli dur d'Unió. Fonts del partit han recordat a l'ACN que CDC ha donat temps de sobres al seu soci per posicionar-se, essent respectuosa amb els seus terminis i la seva consulta interna.

Queda per veure quan el president de la Generalitat anunciarà els canvis al Govern i quines implicacions a nivell de grup parlamentari, tant al Parlament com al Congrés, té aquest trencament. Així mateix, també falta configurar diputacions –on CDC té la paella pel mànec- i consells comarcals. El sector independentista d'UDC es va rebel·lar contra la decisió del comitè de govern i ja va anunciar que no abandonaria el Govern si no són destituïts per Mas.

Aquest dijous estarà marcat per la roda de premsa de l'executiva de CDC, a càrrec de Josep Rull, coordinador general de partit. Abans, Ramon Espadaler serà entrevista a Catalunya Ràdio mentre que Artur Mas haurà de donar d'explicacions sobre la crisi a la sessió de control al Parlament.
 

Toni Castellà, en una roda de premsa posterior al comitè de govern Foto: Adrià Costa



Antoni Castellà, conversant des del carrer després del comitè de govern. Foto: Adrià Costa


Ramon Espadaler ha anunciat la sortida d'Unió del Govern. Foto: Adrià Costa